Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vereq

Безплатен практически семинар организират Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и пловдивският производител на мляко и млечни продукти „Верея“.

Темата е „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“.

„Избрахме тази тема, тъй като семействата с доведени родители, доведени и природени деца са все по-често явление у нас“, пояснява д-р Веселин Христов, психотерапевт. „Все повече двойки си задават въпроси като „Редно ли е да създам ново семейство? Как раздялата между биологичните родители ще повлияе върху отношенията с детето? Заплаха ли е новият партньор за детето? Кой ще възпитава детето – присъстващият, отсъстващият или доведеният родител?“, допълва д-р Деница Банчевска, другият водещ на събитието.  

 Според Националния статистически институт „семейството като юридически съюз губи своето значение“. Броят на браковете у нас намалява за сметка на съжителствата без брак. „Евростат“ нарежда страната ни на второ място в Европейския съюз по дял на извънбрачни деца (58.6 %). Същевременно, по неофициални данни, всеки втори брак в България приключва с развод, като статистиката не отчита разделите при двойките, живеещи на семейни начала.

 „В семейство с двама биологични родители, партньорите решават и създават дете. То прилича по нещо на всеки от тях, те спонтанно изпитват топли чувства към него и подкрепят развитието му. В семействата с доведен родител, партньорите трябва да преодолеят дистанцията с детето, а заварените деца – несигурността си, за да приемат външния човек“, коментират психотерапевтите. Предизвикателствата в този вид семейства са много, но има възможности и решения.

Интерактивният семинар „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“ е на 25-ти февруари 2018г., от 16:00 до 17:30 ч. в Limacon Event Center в Пловдив. „Водещи“ са д-р Веселин Христов, детски психиатър и психотерапевт, и Деница Банчевска, психотерапевт и доктор по психология.

Повече информация за събитието следете ТУК

Събитието е част от инициативата на „Верея“За повече здрави семейства.

Кампанията цели да покаже как съвременното българско семейство се справя с различни предизвикателства и въпреки това остава здраво. Всеки може да сподели вдъхновяваща история на semeistvo.vereia.bg: семейство без брак; „патриархално семейство“; „матриархално семейство“; семейства от един родител и дете; „доведено семейство“; приемно семейство, свързани с брак родители и деца и др.

Втората посока на кампанията е да покаже семейната терапия като една от възможностите за запазване на семейството здраво. Специалисти по семейни отношения от Българската асоциация по фамилна терапия ще провеждат безплатни семинари по теми, свързани със семейството на XXI век.

„Първите седем“ са посланик на кампанията „За повече здрави семейства“ заедно с: az-jenata.bg, сп. Grazia, „Дарик радио“, сп. Eva, сп. „Жената днес“,mamaninja.bg, в-к „Марица“, manager.bg, obekti.bg, сп. „Програмата“, „Първите седем“, в-к „Стандарт“, webcafe.bg и Жюстин Томс.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,461 преглеждания

Comments are closed.