Как да боядисаме Великденски яйца с продукти от кухненския шкаф

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

velikdenski-yaica8

Ако стандартните начини за  боядисване на яйца за Великден са ви познати и вече не ви вдъхновяват, значи тази статия е за вас. Особено ако сте почитатели на опростения и природосъобразен начин на живот.

В последните години все по-голяма популярност добиват натуралните домашни бои, които всяка домакиня може да си направи от хранителни продукти, зеленчуци и подправки. Това лесно можете да направите и вие. Веднага се сещате за храните, които оставят неизпиращи се петна? Познахте – точно такива ви трябват!

Освен, че са чудесен начин да се позабавлявате в експеримента, тези бои са напълно безвредни и за децата. За да боядисате Великденски яйца с натурални бои, ще ви е нужно малко повече търпение. За разлика от стандартните бои, на тези ще е необходимо повече време, за да подействат. Както при всички други бои, ефектът ще е най-добър ако използвате снежно бели яйца, а не жълто-кафявите, които масово се намират на пазара.

Златисти яйца с боя от куркума

За да боядисате яйца в златисто жълто, разтворете 6 супени лъжици куркума на прах в купа с вода. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол. Разбъркайте добре и потопете яйцата. Колкото по-дълго стоят в разтвора, толкова по-наситен и жив ще става цветът.

Това условие важи и за всички останали цветове.

Морковено оранжево с боя от… морков

За да получите морковената боя, пасирайте няколко моркова, в зависимост от големината. Полученото пюре разредете с малко вода, изсипете в купа и сложете вътре яйцата. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.  Колкото повече време престоят, толкова по-наситен цвят ще се получи.

Керемидено червено с боя от червен пипер

Както вероятно се досещате, боята от червен пипер се прави подобно на онази с куркумата. Също толкова лесно, разтваряте 6 супени лъжици червен пипер в купа с вода, разбърквате и поставяте вътре яйцата. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.  Керемиденият отенък ще стане по-наситен ако оставите яйцата да престоят по-дълго време в разтвора.

Кафявото, разбира се, се прави от кафе. Зависи, може и бежово.

Накратко – сварете няколко чаши силно кафе и потопете в него яйцата. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.

Нашенският вариант на кафяво се прави с люспи от лук, които обаче се варят. Опитайте вариантите и после разкажете.

Рубинено червено с боя от червено цвекло

Подобно на варианта с оранжевото и този цвят се прави като пасирате една глава цвекло и разредите пюрето с малко вода. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.  Потопете яйцата в разтвора и изчакайте докато придобият желания цвят.

Боровинково синьо

Ако предвидливо сте замразили боровинки, сега е моментът да ги размразите. Пасирайте по познатия начин и боядисайте няколко сини яйца. И тук не забравяйте и предварително добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.

Зелено с боя от спанак

Сварете и пасирайте спанака, добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол и поставете яйцата в разтвора. Нататък ви е познато – колкото повече време престоят, толкова по-наситен цвят ще се получи.

Можете да експериментирате и с други продукти като черупки от орехи, цветове от лайка, зелен и черен чай, магданоз, червено зеле и изобщо всичко цветно, което имате под ръка.

Ако сериозно сте решили да се заемете със задачата този Великден да боядисате яйцата с натурални бои от вашата кухня, не забравяйте да снимате процеса и да ни изпратите снимков материал.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

10,058 преглеждания

Comments are closed.