Исландия и децата със синдром на Даун

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_sindrom-na-Daun.jpg

Исландия е на път да се превърне в първата държава, в която бебетата със синдрома на Даун ще стават все по-малко. Това се дължи на факта, че от 2000 г. почти всяка бременна се подлага на пренатални тестове, които показват наличието или не на хромозомна аномалия. Изследванията не са задължителни, но приблизително 85% от бременните избират да ги направят.

Тестът включва ултразвук и кръвни изследвания, а възрастта на бъдещата майка е основен фактор, които се проследява. Онези бременни, при които се получат данни за наличие на генетични аномалии, имат право да прекратят бременността си. Исландското законодателство разрешава аборт дори след 16-та гестационна седмица, ако са налице медицински основания за това.

След въвеждането на пренаталните тестове в Исландия годишно се раждат 1-2 деца със синдрома на Даун. Причината за това обикновено се дължи на неточности в тестовете и изследванията.

Хелга Сол Олафсдотир е психолог, чиято работа е да консултира жени, които обмислят да направят аборт. Нейната максима е, че прекъсването на бременността не е убийство, а слагането на край на живот, който носи много усложнения и по този начин се предотвратява страданието и на семейството, и на детето.

Тази практика едва ли се прилага само в Исландия, макар в повечето страни по света деца със синдром на Даун да се раждат и да живеят като повечето свои връстници. Не случайно ги наричат “слънчеви деца”, заради добронамерения характер и усмивките, които са готови да дарят на всеки и по всяко време. Не е за пренебрегване и фактът, че когато тези деца получат навременни грижи и адекватно отношение, те имат шанса да имат щастливо детство.

По материали от media.framar.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,764 преглеждания

Comments are closed.