Индийски палачинки с леблебия (веган рецепта, без глутен)
Класическите индийски палачинки, направени с брашно от леблебия е популярна закуска в Северна Индия. Приличат на нашенските пърленки и стават лесно и бързо.
Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно от нахут (леблебия)
1½ чаши вода
¾ чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка куркума
¼ чаена лъжичка чили на прах
¼ чаена лъжичка смлян кимион
½ чаша ситно нарязан червен лук
1 зелени люти чушки чили, ситно нарязан (премахнете семената, за да намалите лютивината)
¼ чаша нарязан магданоз
1 чаена лъжичка масло от шафран
Начин на приготвяне:
В купа смесете нахутеното брашното и ¾ от водата до получаване на гладка консистенция. В останалата вода разбъркайте другите сухи съставки. Съберете двете теста и оставете да половин час да „отдъхне“. Сместа трябва да е гладка и без бучки.
Загрейте на умерен огън тиган, поръсете дъното му с няколко капки масло и изсипете един черпак от тестото, разстелете го на дъното на тигана като палачинка. Печете до златисто от всяка страна. След изпичане на палачинките поръсете с масло крайчетата им.
Сервирайте ги топли, намазани само с масло. По желание може да добавите извара или сирене.
От това количество тесто ще изпечете 6-8 палачинки.
Тази рецепта е адаптирана от www.onegreenplanet.org
4,336 преглеждания