Имената, които българите избраха за децата си през 2018 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Зачеване на близнаци

През 2018 година българските родители по-често са избирали имена, популярни в цял свят. По данни на Националният статистически институт това са имена като Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София

В периода от 2007 г. до 2015 г. името Георги е на първо място в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. на първо място излиза Александър, което е най-често срещаното име и през 2017 г., но през 2018 г. начело отново застава Георги.

При момичетата от 2007 г. до 2018 г. Виктория е фаворит, следвано от Мария и Никол. Тази конфигурация се запазва вече четвърта година, като през последната година в челната десетка се появяват имена като София и Дария, които изместват Теодора и Гергана.

Георги, Александър и Мартин са най-предпочитаните имена за момчета през последните десет години у нас. През 2008 г. Николай, Виктор и Кристиян са били сред първите десет най-предпочитани имена. Към настоящият момент те са изместени от имена като Калоян, Теодор и Борис.

Хубавата новина е, че сред родителите все по-рядко се среща желанието да избират екзотични и непопулярни у нас имена за новородените си наследници. Запазва се обаче тенденцията имената да са такива, че да се възприемат адекватно и в чужбина.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,428 преглеждания

Comments are closed.