Игри и занимания, подходящи за деца от 3 до 5 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

images (2)

Децата на възраст межди 3 и 5 годинки се развиват доста бързо и са заинтересовани от заобикалящия ги свят. Те имат желание да изследват, да докосват, да пипат, да опитват, да миришат, чуват и да тестват всичко около тях. Имат потребност да изучават нови неща като пробват и експериментират. Всичко това се случва най-вече чрез игрите, които те играят.

Като цяло, децата в тази възраст искат да се изградят отделно от родителите си. Те са по-самостоятелни, сравнение с по-малките деца. Тъй като боравят вече с езика, те могат да изразяват нуждите си. Ето някои игри и заниманията, подходящи за деца в тази възраст.

Въртене на обръч
Ако имате момиченце вкъщи, играта с обръч определено ще му допадне, въпреки, че и доста момченца се включват с ентусиазъм. Тя не само е забавна, но стимулира у детето координацията, укрепва мускулатурата и му помага да бъде физически активно. За да овладее в детайли въртенето на обръч, детето има нужда от вашата помощ – покажете му какво си спомняте от детството, когато самите вие сте се забавлявали с тази игра.

Игра на карти „Черен Петър”
Играта на „Черен Петър” беше доста популярна в миналото, но и днес някои деца се забавляват с нея. Предимството е, че за разлика от по-сложните игри на карти, тя е подходяща и разбираема за дечицата под 6 г. “Черен Петър” се играе с подобни на “война” правила. Има една самостоятелна карта, която получава номер 13 и е с картинка на Черен Петър, който е коминочистач.Тестето се разбърква, и се раздават картите подред на колкото са играчите в момента.

Игра на криеница
Децата много обичат да се крият, а когато са съвсем мънички все още вярват в теорията „Ако аз не те виждам, значи и ти не ме виждаш”. Когато вашето мъниче навърши 4 години обаче то става много по-изобретателно за скришните места и може доста да се забавлява с тази игра, особено, ако има с кого да я играе.

Домашен пластилин
Домашният пластилин се отличава от купешкия с това, че е безвреден и че можете да си го направите в неограничено количество и брой цветове. А и детето ще се забавлява, докато го прави също толкова, колкото и след това, когато си играе с него. За да го направите ви трябва сол, брашно, вода и боя за храна.
Сапунени балончета
Научете детето си да прави балончета от сапунена вода. Тази игра винаги е била интересна и децата много се забавляват с нея. Колкото по-големи балончета правите, толкова е по-добре. А ако сте на голяма поляна, това дава възможност да гоните балончетата и  Може да ги пукате, да ги следите или да си измисляте истории.
За да развиете въображението на детето си, може да разкажете как балончето отлита, къде отива и колко ли много неща вижда докато лети.

Рисуване навън
Може да си направите пикник в парка, като осигурите необходими материали за рисуване. Това може да е голям лист хартия, цяло блокче за рисуване или катастрон, както и водни боички, цветните моливи и пастели. Ако пък мъникът предпочита да рисува с тебешир – купете му колкото се може повече цветове. Оставете детето да разгърне въображението и таланта си. Така то ще се чувства свободно да изрази себе си, както и да наблюдава природата, която може да е основна тема в рисунките.

Вижте още:

12 забавни начина да играем с подръчни материали

Игри и занимания за деца от 3 до 6 месечна възраст

Детската раздразнителност или разсеяност могат да се дължат на… липсата на

Как да се забавлявате заедно с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,349 преглеждания

Comments are closed.