И бащите да бъдат защитени от уволнение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sedmica-na-bashtata

Младите бащи да бъдат защитени от уволнение. Това предложение на БСП е в защита на идеята трудовият кодекс да пази не само майките, но и бащите от уволнение, докато детето навърши три години. 

Предложението ще бъде обсъдено днес от депутатите в социалната комисия. Според вносителите промяната ще осигури спокойствие на младите семейства и няма да нанесе особени щети на бюджета и бизнеса.

Идеите вече бяха обсъдени от синдикати, бизнес и държава, на които бизнесът се обяви против закрилата от уволнение на бащи с малки деца. По време на заседание на тристранния съвет от работодателските организации се противопоставиха на въвеждането на нова забрана, а от Стопанската камара дори допуснаха, че мярката ще направи работещите бащи по-мързеливи. Вицепремиерът и председател на съвета Томислав Дончев също не подкрепи идеята, но уточни, че бащинството има нужда от защита.

Мярка за борба с демографската криза, подкрепена с мотива, че в повечето български семейства бащата се грижи за финансовата издръжка – така депутатът от БСП Георги Гьоков защити предложението бащите на деца до 3 години, както и партньорите на майките с малки деца, да бъдат уволнявани само с разрешение на инспекцията по труда.

„Разрушавате трудовата дисциплина с подобни искания. Водите страната в това отношение, че тази защита на работника води до това, че той няма желание да се образова или да повишава квалификацията си“, каза Божидар Данев от Стопанската камара.

Работодателските организации напомниха, че страната ни е с най-дългото майчинство в Европа и демографският проблем трябва да бъде решен през други мерки.

източник: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,614 преглеждания

Comments are closed.