Домашни рецепти при гадене и повръщане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
gadene

Независимо дали гаденето и повръщането са прояви на болестно състояние при възрастни или деца, те са изключително изтощаващи и неприятни. Поради бързата дехидратация, която настъпва, е нужно да се вземат незабавни мерки в домашни условия, а ако повръщането продължи повече от 12 часа да се повика лекар.

Гадене и повръщане може да се появяват вследствие на преяждане, алергия, непоносимост или свръхчувствителност към даден хранителен продукт. Същите симптоми възникват и поради раздразнена стомашна лигавица след инфектиране с микроорганизми или техните токсини. Възпалението на стомашно-чревния тракт води и до диария.

Гаденето, особено в началото на деня, т.н.”сутрешното гадене”, е обичайно явление в първите месеци на бременността. Децата често повръщат при заболявания, протичащи с висока температура.

За да предотвратите стомашни разстройства, причинени от инфекции, обръщайте особено внимание на личната и битова хигиена и избягвайте контакти с хора, които имат вирусни оплаквания.

Приемането на достатъчно течности, ако повръщането често и е съпроводено от диария, е основно.

– през целия ден пийте постоянно на малки глътки вода или пресен ябълков сок

– за да компенсирате загубата на соли и течности от организма, разтворете във вода рехидратиращи соли от аптеката или си направете сами следния разтвор:  Смесете в 1 литър вода 8 равни чаени лъжици захар или 4 пълни лъжички мед с една чаена лъжица сол.

– опитайте се да установите какви напитки задържате по-лесно – топли или студени и пийте тези, от които се чувствате по-добре.

– джинджифилът е ефикасно средство против гадене и повръщане. Можете да го приемате пресен, на таблетки или като джинджифилов чай на малки глътки.

– ако не обичате лютивия вкус на джинджифила, пийте чай от лайка – той има успокоителен ефект и е полезен за храносмилането.

– чаят от мента или градински джоджен също има успокояващи стомашно-чревния тракт свойства.

Други домашни средства за справяне с диспептичните проблеми са подправки като карамфил, канела и кардамон. Те улесняват храносмилането и очистването на червата от токсини. При гадене си направете чай с една или повече от подправките и го приемайте на малки глътки.

След пристъп на гадене и повръщане не се насилвайте с храна, същото се отнася и за бебетата, и малките деца. Нужно е време на организма да възстанови водно-солевите загуби. Захранването е добре да е с лека вегетарианска храна и  последващо постепенно въвеждане на останалите храни.

Първоначално е добре да се храните с ориз, бульони, препечен хляб, солети или сухари.

 

Част от съветите в тази статия са от savetizazdrave.blogspot.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

165,963 преглеждания

Comments are closed.