Храненето, млякото и здравето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pretty kid drinking milk from glass

Човешкият организъм е така устроен, че за да функционира оптимално се нуждае от ежедневен внос на основни хранителни вещества, минерали и витамини. От качеството на храната, с която се храним зависи работата на всяка една система в организма и това как тя ще взаимодейства с останалите, така че да сме в добро здраве и отлична кондиция всеки ден.

Един от най-важните елементи, необходими за правилното функциониране на организма е калцият.

Приемането на достатъчно калций с храната е необходимо за постигне на оптимална костна маса, която се трупа приблизително до 30-годишна възраст. От него зависи здравината на костите и рисковете от остеопороза в зряла възраст. Човешкото тяло не може да произвежда калций само, затова трябва да го получава отвън. Най-добре е това да става по естествен начин чрез храненето.

Когато количеството на постъпващият в организма калций чрез храната е недостатъчно, той се освобождава от костите и постъпва в кръвния поток, според нуждите на организма. Това води до загуба на костна плътност, намаляване на здравината на костите и повишен риск от фрактури.

Млякото е един от най-достъпните продукти познати на хората. То съдържа незаменими витамини, минерали, а също и всички основни хранителни вещества – белтъци, въглехидрати, мазнини. То е без аналог в хранителната пирамида и е балансирана и универсална храна както за деца, така и възрастни.

Една чаша прясно мляко набавя 1/3 от необходимата дневна доза от витамини В2, В12, А, йод, магнезий и калций. Три порции млечни продукти дневно могат за осигурят необходимата дневна доза калций,  с които да осигурим добро здраве за костите си и отлично функциониране на целия си организъм.

Наред с това мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали в организма, които забавят процесите на стареене.

По своя химичен състав и биологични свойства млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход, познат на човечеството от хиляди години. Млякото и млечните продукти са най-богатият източник на калций сред храните, които хората ежедневно сервират на трапезата си.

Vereia-Ca_k

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,307 преглеждания

Comments are closed.