Халва с шафран
Почитана и харесвана в арабския свят, на Балканите и по Средиземноморието, халвата според историците произхожда от Персия, където занаятът на халваджиите е бил дълбоко уважаван, а рецептите са се предавали от поколение на поколение. Нашият вариант е за мека и кремообразна бяла халва, ухаеща на Ориента.
Необходими продукти за 4 порции:
– ⅔ ч. ч. брашно
– 1 ч. ч. захар
– 200 мл вода
– 100 мл розова вода
– 2 с. л. вода от портокалов цвят, по желание
– 1 щипка шафран
– 125 г масло
– 1 с. л. пудра захар
– 1 с. л. канела
– ядки и сушени плодове за украса
Начин на приготвяне:
1. Слагат се да заврат заедно водата и захарта, разбъркват се, докато захарта се стопи. Добавят се розовата вода, водата от портокалов цвят и шафранът.
2. В тенджера се загрява маслото на умерен огън. Прибавя се постепенно брашното и се разбърква, докато много леко се зачерви. Налива се наведнъж захарният сироп при непрекъснато разбъркване. Изключва се котлонът, покрива се с кърпа, затваря се с капак и се оставя да постои 10 – 20 мин.
3. Халвата се сипва в плосък съд и още гореща се украсява с ядки, сушени плодове, поръсва се с пудрата захар и канелата и се поднася
За рецептата благодарим на списание Меню:
Вижте още от техните вкусотии тук:
Още от Вкусно:
2,316 преглеждания