Гювеч без месо
Това е хубавото на есента – една бърза обиколка из пазара и имате най-вкусните и разнообразни зеленчуци, от които да направите чудни, вкусни гозби. Ето една от тях – постният гювеч.
Необходими продукти:
– 7-8 червени чушки
– 5-6 по-малки домата
– 5-6 средни картофа
– 3 глави лук
– 200 гр зелен фасул
– 200 гр грах
– 100 гр бамя
– 2 тиквички
– 1 патладжан
– 1-2 скилидки чесън
– олио
– 1 ч. л. червен пипер
– магданоз
– черен пипер на зърна
– сол
Забележка: Количеството зеленчуци зависи от големината на съда, в който ще готвите.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете патладжаните на кубчета и ги поръсете със сол. Оставете се около час в леко наклонен съд, за да излезе горчивият сок и след това ги измийте добре.
2. Нарежете картофите, лукът и тиквичките на кубчета, а тиквичките на по-широки ивици.
4. Доматите може да настържете или да ги нарежете, както ви е по-удобно.
3. Задушете леко лука и чесъна в малко мазнина.
4. В пръстен гювеч сложете всички зеленчуци, като най-отгоре оставите картофите.
5. Добавете мазнина, сол, червен пипер и зърна черен пипер на вкус.
6. Покрийте съда с капака и печете в умерена фурна около 90 минути.
7. При сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.
Още Рецепти:
7,215 преглеждания