• No categories

Гръцки козунак

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

великедн, гърция, традиция, цуреки, козунак, рецепта, вкусно, кухня

На Великден задължително на трапезата присъстват козунакът и домашните курабии. За да е по-интересно, решихме да споделим с вас една рецепта за великденски козунак от… Гърция. Козунакът при тях се нарича цуреки и винаги се приготвя на Велики петък.


Необходими продукти:

2,5 кг брашно

1 с. л. сол

4 пакетчета мая, разтворени в топла вода

10 яйца, разбити със захар

2 пакета масло, разтопени в мляко

1 ч. л. бахар

1 ч. л. анасон

3 жълтъка

1/3 ч. ч. сусам

 5 твърдо сварени червени яйца


Начин на приготвяне:

Бахарът и анасонът се варят във вода. Брашното и солта се поставят в голяма купа, като в средата се прави “кладенче”. Там се изсипват жълтъците и яйцата, разбити предварително със захар и мляко. Прибавя се разтопеното масло, бахарът и анасонът и всичко се разбърква с ръце. Тестото се меси, докато стане меко. Готовото тесто се поставя в тава и отгоре се намазва с масло. Оставя се да втаса на топло. Преди да се изпече, от него се правят малки кръгли хлебчета, като в средата се поставят боядисаните яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Хлябът се пече около 45 минути при температура 350 градуса.

Добър апетит и весело посрещане на великденските празници тази година!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

5,485 преглеждания

Comments are closed.