Грижа за кожата през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

grija za kojata prez bremennostta (2)

Бушуващите хормони и тяхното количество по време на бременността водят до големи промени в цялото тяло на жената – от кожата и косата, до зъбите и венците. А тъй като кожата е най-външният слой на тялото, дори и най-малката промяна от нормалното й състояние е очевидна. Какви са най-често срещаните проблеми с кожата по време на 9-те месеца, начините за тяхното разрешаване и какви ежедневни грижи трябва да полагаме за нея, за да излезем от този период с минимум поражения.

Какви промени може да очаквате

Хлоазма

Хлоазмата или т.нар. „маска или петна на бременността” са кафеникави или жълтеещи петна по кожата, които се появяват в областта около очите, челото, носа и бузите. Обикновено петната са по-интензивни и се появяват по-често при лица с по-тъмна кожа. Възможно е да се пигментира също така и средната линия на корема, линеа негра, която свързва пъпа и пубисната кост или областите около зърната на гърдите. Причината е влиянието на увеличеното ниво на хормоните прогестерон и естроген, върху синтеза на кожния пигмент меланин.
Ако сте склонни към хлоазма, можете да намалите последиците, като избягвате излагането на силна слънчева светлина. Пигментацията ще започне да изчезва, след като родите и нивата на хормоните започнат да се връщат към тези преди бременността.

Акне

При много жени по време на бременността, могат да се появят повече пъпки по лицето. Опитайте се да поддържате кожата си чиста, като използвате подходяща за целта козметика. Внимавайте обаче и избирайте продукти, които са подходящи за чувствителна и деликатна кожа. Ако се налага, консултирайте се с дерматолог, но задължително го предупредете за състоянието си.

Повишена пигментация

Възможно е ареолата, както и самото зърно да потъмнее по време на бременността и да останат малко по-тъмни, дори след като родите. Луничките и бенките ви също могат да станат по-тъмни, както и да се появят нови бенки по време на 9-те месеца.

Стрии

Според някои изследвания, при близо 90 процента от бременните жени след шестия-седмия месец, кожата се нацепва и се появяват стрии. Те са причинени от разтягането на по-долните слоеве на кожата, докато корема расте и обикновено са розови или виолетови резки по корема, а в някои случаи и по гърдите и бедрата. За щастие, с течение на времето те избледняват до сребристи ивички и почти не се забелязват.

Вижте повече за стриите и как да ги избегнем тук: Стриите и бременността  

Козметиката по време на бременността

Периода да бременността изисква по-специални грижи за кожата, за да бъде тя здрава, блестяща и да избегнем някои неприятни последици като нацепването. Въпреки, че повечето продукти са като цяло безопасни, има някои съставки, които могат да навредят на растящото във вас бебе и е добре да се избягват, както по време на 9-те месеца бременност, така и след раждането, докато кърмите.

Ретиноиди

Ретиноидите са вещества, използвани в някои продукти срещу стареене на кожата, намаляване на бръчките и акне. Ретиноидите са вид витамин А, който ускорява деленето на клетките и предотвратяват  разпадането на колагена в клетките. Но козметика с тази съставка не се препоръчва по време на бременност, тъй като се предполага, че може да предизвика аномалии в крайниците на плода.

За какво да следим на етикетите:
– диферин (адапелен)
– ретин А (третиноин)
– ретинолова киселина
– ретинол
– ретинил линолеат
– ретинил палмитат
– тазорак (тазаротен)

Салицилова киселина

Салициловата киселина е друг козметичен компонент, който трябва да се избягва от бременните жени. Той се съдържа в различни продукти за почистване на лице, предотвратяващи акне и други кожни проблеми. BHA или бета-хидрокси киселините са форма на салициловата киселина, използвани в повечето ексфолианти и също не са подходящи за бъдещите майки. Не трябва, обаче да ги бъркаме с АНА, алфа хидрокси киселините, гликоловата или млечната киселина, които са безопасни.

За какво да следим на етикетите:
– Салицилова киселина
– бета-хидрокси киселина
– BHA

Не се изпадайте в паника, ако откриете, че сте използвали продукт с някоя от по-горе изброените съставки. Просто спрете употребата му и го заменете с подходящ за вашето състояние.

grija za kojata prez bremennostta (1)

Грижа за кожата през бременността

Бременността и грижата за кожата вървят ръка за ръка. Вярно е, че от една страна кожата през тези месеци, благодарение на хормоналните проблеми може да изглежда гладка, блестяща и здрава без особени грижи, но не при всички е така. Затова може да се наложи по-специално отношение, особено за кожата на корема, гърдите и бедрата.
Едно от първите неща, които трябва да направите, когато разберете, че чакате дете, е да проверите наличната си козметика, за да видите дали е подходяща за предстоящите месеци.
Ето и някои лесни съвети за ежедневната грижа за вашата кожа:

Почистване

Повечето сапуни, премахват естествените мазнини от кожата, като я изсушават. Затова се опитайте да използвате овлажняващи миещи средства.

Хидратация и защита от слънцето

Една от важните промени, която трябва да направите за грижата за кожата по време на бременността, е използването на хидратиращи продукти с най-малко 15-ти слънцезащитен фактор. Така ще се предпазите от повишената пигментация и увеличаването на бенките и луничките.

Акне и омазняване

Ако кожата ви е мазна или предразположена към акне, е възможно симптомите да се засилят, особено през първия триместър. Потърсете подходящи за състоянието ви продукти, с които да облекчите положението, като четете внимателно съставките. Добре е преди това да се консултирате и с дерматолог, като не забравяте да му споменете за състоянието си.

Бърз, лесен грим

Когато говорим за грима по време на бременност, е добре да заложим на по-лекия и ежедневен. Един вариант е да заложим на многофункционален стик-коректор, който да послужи за основа, да изравни тена и да добави малко блясък. Подчертайте очите с черна спирала. Малко гланц за устни или овлажняващо червило за финал и сте готови. Не забравяйте да избирате козметика със слънцезащитен фактор, независимо от сезона.

Още от Бременност:

food-for-healthy-pregnancy   Храна за успешно раждане

   7 полезни съвета за работещите бъдещи майки

   Безпокойство при бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

14,127 преглеждания

Comments are closed.