Късното майчинство – предимства и рискове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

late-pregnancy

Все по-често жените избират да раждат след 30-годишна възраст, а дори и по-късно. Това е свързано с различния им начин на живот в сравнение с този на техните майки и баби. Следване, професионална реализация, пътувания, а често и с липса на готовност за поемане на родителска отговорност. Независимо от възрастта обаче всяка жена има право да управлява живота си сама и решенията за него са личен избор. Поради това, ако една жена е решила да отложи майчинството, никой няма право да се опитва да влияе върху разбиранията и решенията й, та дори да наближава 40.

Разбира се, от физиологична гледна точка съществуват редица особености, който всяка жена решила да има дете по-късно е добре да познава. На пет предимства и на пет риска при една късна бременност обръщаме внимание в следващите редове.

Пет предимства на късната бременност

1. Късната бременност предполага по-дълъг живот

Според редица научни данни, жените, които раждат първото си дете след 30 годишна възраст имат шанса да живеят по-дълго. Това твърдение се базира на генетични изследвания, които подкрепят тезата, че ако репродуктивната система на една жена функционира безупречно на възраст 30-40 години, то вероятно и останалите органи и системи функционират добре, което може да е белег, че животът на тази жена не е застрашен от преждевременни здравословни проблеми и те вероятно ще доживеят дълбока старост.

Специалистите обаче уточняват, че тази връзка между късното раждане и дълголетието е валидна най-вече при жени с три или по-малко деца.

2. Късната бременност влияе положително на когнитивните способности на жената.

Според проучванията съществува пряка връзка между последната бременност, настъпила в по-зряла възраст и по-добре развитите когнитивни способности на жената. Тези заключения са направени в резултат на редица тестове, които включват изследвания върху различни аспекти от работата на женския мозък. Жените, които раждат след 35 години доказано имат по-добре развита словесна памет. Това, според науката, е свързано с хормоналните промени и влиянието на хормоните върху мозъка, и по-точно влиянието на естрогена и прогестерона. Двата хормона са отговорни за редица мозъчни функции и за развитието на мозъчната тъкан като цяло.

3. Жените след 30 са по-опитни и по-мъдри

Съвсем естествен е фактът, че с годините всеки човек натрупва знания и опит. Това няма как да не се отрази и по отношение на отглеждането на деца и родителството като цяло. Жените, които раждат по-късно са по-търпеливи към децата и обикновено подхождат към възпитанието и отглеждането им с повече внимание и тактичност.

На тази възраст жените рядко забременяват случайно, най-често те предприемат тази стъпка след обстойно и внимателно обмисляне. В повечето случаи в емоционален и психологически план жените, които решават да станат майки след 30-35 години са добре подготвени за това събитие, за промените в личен и социален план, които настъпват с раждането на дете.

4. Повечето жени, които стават майки по-късно са финансово независими и стабилни.

Обикновено до тази възраст повечето жени вече имат изградена кариера, стабилна работа и сигурни доходи. Жените, постигнали това, нямат притеснения относно работа си и това да прекъснат професионалните си задължения за известно време, така че да се посветят изцяло на майчинството.

Освен това повечето жени на тази възраст имат подсигурено жилище и спестявания, което е още един плюс при появата на дете в живота им.

5. По-възрастните майки нямат притеснения, че раждането на дете ще им попречи да изпитат някои удоволствия от живота.

Студентските години са отминали, времето на купоните и безсънните нощи са хубав спомен и съвсем естествено идва по-спокоен период от живота, който да бъде отреден за семейство и деца. На тази възраст повечето жени вече са пътували достатъчно, видели са много и вероятността, че няма да имат време за това след раждането на дете вече не ги притеснява както би ги притеснявала, ако са на 20-25 години.

Въпреки тези положителни страни на късното майчинство, то има и някои недостатъци.

Рискове на късната бременност

1. Вероятността от забременяване намалява.

С напредване на възрастта шансът за забременяване по естествен път при жените намалява. След 32-та година от живота фертилността постепенно започва да спада, тъй като намалява броят на яйцеклетките, годни за оплождане. Това в днешно време обаче не бива да тревожи излишно жените, тъй като има различни съвременни методи за забременяване, например с донорски яйцеклетки. Друга възможност предоставя замразяването на собствени яйцеклетки от по-ранна възраст на жената.

3. Повишен риск от спонтанен аборт.

С напредване на възрастта вероятността от спонтанен аборт се увеличава, като по медицински данни след 45 годишна възраст тази вероятност може да достигне до 50% и дори повече. Разбира се, не само възрастта е фактор, обуславящ опасността от спонтанен аборт. Тя е зависима от комплексните възрастови промени в целия организъм, които настъпват с напредване на годините. Например, намаляване на хормоналната и маточната функция, които имат пряко отношение върху бременността.

3. Увеличава се риска от остеопороза.

Раждането на дете в по-късна възраст застрашава майката с по-висок риск от намаляване на костната плътност и развитие на остоопороза с напредване на възрастта. По медицински данни жените, станали майки след 35 години са два пъти по-склонни към проблеми с костите, отколкото родителите преди това. Независимо от възрастта, в която една жена е избрала да роди дете, от огромно значение е, тя да следи костната си плътност и при нужда да приема препарати, които да ограничат развитието на остеопороза в бъдеще.

4. По-голям е рискът от преждевременно раждане.

Късната бременност значително увеличава вероятността от преждевременно раждане. Преждевременното раждане, както е известно, е свързано с недоносеност на плода и риск за здравето и живота на детето.

5. Късната бременност може да е причина за гестационен диабет.

Добрата новина тук е, че гестационният диабет е временно състояние и се проявява само по време на бременност. Той е следствие от недостатъчното количество инсулин през деветте месеца, поради което е добре да се следят нивата му и ако е необходимо да се предпише лечение от специалист.

При бременните жени над 35 години рисът от гестационен диабет се увеличава с близо 75%

Всяка жена е добре да знае, че бременността, независимо от възрастта носи известни рискове и че тези рискове са в пряка зависимост от здравословното състояние на майката.

Ако вашият избор е да станете по-късно майка, не се тревожете, а се радвайте и знайте, че шансовете ви за имате една нормална бременност и успешно раждане на доносено и здраво бебе и същият, какъвто има всяка друга жена. Достатъчно е да се грижите да себе си, да обръщате внимание на здравето си, да забравите вредните навици и да се консултирате в вашия лекар винаги, когато имате някакви притеснения или съмнения.

 Първите седем и brightside.me

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

26,345 преглеждания

Comments are closed.