Гаспачо
Гаспачо
Време за приготвяне: 60 мин., 4 порции
1 кг домати (4-6 средно големи)
1 голяма зелена камба
2 скилидки чесън
5-6 см парче багета
1/2 ч. чаша зехтин
2 с. л. винен оцет
сол на вкус
пипер
1 краставица
1 малка глава лук за гарниране
целина за гарниране
Смята се, че испанската доматена супа гаспачо произхожда от южната област Андалусия. Рецептите варират доста, но основните съставки са сух хляб, домати, краставици, зелени камби, чесън, зехтин, винен оцет и сол. Понякога се добавя и лук. Твърди се, че супата води корените си от арабска супа приготвяна от хляб, зехтин, чесън и вода, донесена в Испания от маврите. Доматите били добавени към гаспачото чак през 1700-те, след като най-после се превърнали в част от местната кулинарна традиция и вече не били смятани за отровно, декоративно растение.
Как се прави:
Багетата се нарязва на колелца и се оставя да съхне през ноща. Доматите се обелват и семките се отстраняват за да се получи супа с фина текстура. Чушката се нарязва на ситно. Краставицата се бели, отстраняват се семките и се нарязва на едри парчета. Краставицата, доматите, сухият хляб, зехтинът и оцетът се поствят в блендера и се пюрират докато се получи смес с фина консистенция. Може да се добави вода за да се постигне желаната гъстота на супата. Ако пък предпочитате супата по-гъста, не добавяйте вода. Овкусява се със сол и пипер. Покрива се с кухненско фолио и се слага в хладилника докато се изстуди добре.
Изстудената супа се разсипва в купички или чаши и се гарнира със ситно накълцана зелена чушка, лук или целина.
Според испанската традиция, когато се сервира гаспачо, се предлагат най-ралични добавки като лук, зелена чушка, краставица, твърдо сварени яйца или шунка.
3,028 преглеждания