Френски сладкиш с кайсии и бадеми
Това е една оригинална рецепта от района на Лимузин, Франция, която представлява нещо средно между пълнена плодова палачинка и флан. За нея се използват кайсии, вместо традиционните череши, но можете да я правите и с други сезонни плодове – ябълки, круши, праскови или сливи. Докато я печете ще се подуе до неузнаваемост, а после бързо ще спадне – това е нормално за тази рецепта, така че не се плашете. Да започваме!
Продукти:
- 1/2 килограм пресни кайсии – около 8 на брой, обезкостени и разрязани на половини
- 1/4 чаена чаша бадемов ликьор (амарето или портокалов сок)
- 1 лимон
- 1 супена лъжица плюс още 1/3 чаена чаша захар – разделени
- 2 големи яйца
- Белтъка от 1 голямо яйце
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 2/3 чаена чаша брашно
- ½ чаена лъжичка бадемов екстракт
- Щипка сол
- 1 супена лъжица филирани бадеми
- Пудра захар за поръсване
Приготвяне
- В голяма купа смесете кайсиите, бадемовия ликьор (или портокаловия сок). Настръжете 2 чаени лъжички лимонова кора и оставете сместа да престои настрани. Изцедете лимоновия сок от лимона и добавете 2 чаени лъжички към сместа. Оставете настрани за поне 1 ч.
- Загрейте фурната предварително на 180 С. Напръскайте тава за печене на пай или касерола (с диаметър около 25 см) с готварска мазнина. Поръсете с 1 супена лъжица захар равномерно по дъното. Отцедете кайсиите и ги подредете в съда за печене.
- Смесете яйцата с яйчния белтък и оставащата 1/3 чаша захар в средно голяма купа. Разбийте всичко с миксер на средна скорост докато сместа стане бледо жълта. Добавете прясното мляко, екстракта от бадеми, солта, малко от настърганата лимонова кора и сок. Разбийте добре, за да се смеси всичко. Изсипете сместа върху кайсиите. Посипете с филираните бадеми
- Печете сладкиша, докато порозовее и се подуе – около 45-55 минути. Оставете го да се охлади за около 20 минути. Поръсете го с пудра захар. Сервирайте го топло.
4,146 преглеждания