Европейски ден на шоколада

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chocolate_57979021

На 7 юли през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го „храна на боговете”. Думата „какао” идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. Продуктът, макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб „можела да достигне до 100 какаови зърна”. Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта,  познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. След толкова много информация за шоколада сигурно ви се е дояло, така че не се притеснявайте вземете си едно блокче да почетете празника подобаващо!


Още за шоколада:

chocolate girl   Взехте ли си дневната доза шоколад?

hot-chocolate   Домашен шоколад

5. shokoladov sladkish s celuvchena korichka   Шоколадов сладкиш с целувчена коричка и шам фъстък

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

4,838 преглеждания

Comments are closed.