Емоционалният глад и какво се крие зад апетита за точно определени храни
От шоколадовите кексчета с течен център, през пицата с пресни домати и много моцарела, до голямата и сочна пържола – няма човек, който да може да каже „не” на подобни изкушения.
И докато някои от тях са ти любими, други могат да накарат стомахът ти постоянно да къркори, включително и след хранене. Тези позиви могат да означават само едно – имаш сериозен дефицит на важни минерали и витамини.
Как да се пребориш със себе си, когато всичко, което душата ти иска е сочен бургер, защо се чувстваш гладна, дори и след като вече си яла и защо този модел се повтаря постоянно?
Вълчият апетит наистина е в състояние да подлуди човек.
Желанието за сочен бургер може да дойде толкова спонтанно, че в 1 през нощта да хукнеш в търсене, но гладът не е основната причина да ти се хапва нещо определено? Нуждата от храна идва тогава, когато тялото вече е усвоило определени ценни вещества и се опитва да си възвърне баланса. Понякога чувството, че можеш да изядеш света, има навика да се появява, когато си загрижена или напрегната. Причината е, че тялото ти започва да освобождава по-голямо количество кортизол, по-известен като хормон на стреса.
И тъй като мозъкът на човек има способността да помни кои са били храните, които са ни правили щастливи, точно тогава се усилва и чувството на глад, а ние изпитваме неистовото желание да хапнем нещо, съдържащо захар, мазнини или и двете.
Стресът отключва т. нар. емоционално хранене, което има за цел да използва храната като средство да се почувстваме по-добре и да задоволим моментните си емоционални нужди. Този тип хранене може да е и следствие от преживян по-тежък момент (раздяла, неудовлетвореност от себе си, безизходица, страх, неувереност) и да търси единствено начин да се справи с физически прояви на емоционален проблем члез храната. Друга възможна причина за това, че ти се хапва нещо конкретно, е, че тялото ти може би има нужда от промяна.
Гладът за сладко обаче, не винаги е просто глад за сладко, често той е признак за умора от дългия работен ден, когато всичко, което искат тялото и мозъкът ти са почивка и малко раздвижване. Полезно би било да станеш, да се протегнеш, да направиш една 10-минутна разходка навън и да се опиташ да не мислиш за шоколада. А ако все пак не можеш да устоиш, хапни един плод или лъжичка мед. Тъй като не всички храни влияят на тялото ни по един и същи начин, оказва се, че хората, които спазват някаква диета или хранителен режим, също биха могли да изпитват глад към точно определени храни.
Един прост пример – ако не хапваш достатъчно месо, риба и млечни продукти, а се храниш предимно с плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, то най-вероятно имаш недостиг на протеини и белтъчини, за сметка на фибрите.
Решението: Без значение колко безсилна се чувстваш пред храната и чувствата си, би могла да се опиташ да се промениш. Като начало вземи сериозни мерки и се опитай да елиминираш източниците на стрес. Опитай да не се влияеш толкова в емоционално отношение, особено ако е за неща и хора, за които не си струва да хабиш нервите си. Запиши се на спорт или започни да се разхождаш всеки ден, за да можеш да разсееш мозъка си с нещо различно от мисълта за “това шоколадче или онова чипсче”. Направи така, че всеки ден да спиш поне по 7-8 часа, за да можеш да възстановиш организма си и да увеличиш нивото на лептина (хормонът, който ти “казва”, че си сита).
Оказва се, че мозъкът ни много добре помни кои определени храни ни карат да бъдем щастливи и да се чувстваме максимално добре. Така, подобно на пристрастяващия ефект на наркотиците, той изпраща сигнал до мозъка за силно желание за консумирането на конкретна храна.
Хапва ти се шоколад, трябва ти…
Няма човек, който да не го обича! Но ако не издържаш и ден без него, може да си сигурна, че имаш магнезиев дефицит. Друг симптом, на който е добре да обърнеш внимание, е, дали се наспиваш добре. Можеш да си помогнеш като започнеш да се храниш с повече храни, богати на магнезий: спанак, бадеми, авокадо, скариди и тъмен шоколад (с най-малко 75% какао), който съдържа много желязо и антиоксиданти.
Хапва ти се нещо сладко, трябва ти…
Желанието за нещо сладко като кекс или вафла е показателно за ниска кръвна захар или дехидратация. Съветваме те преди да посегнеш към бонбоните, да изпиеш чаша вода и да дадеш на организма си миг за рестарт. Ако “жаждата продължава” изяж една ябълка.
Хапва ти се нещо солено, трябва ти…
Гладът за нещо солено, може да бъде причинен от прекомерна захар в храната, от недостиг на натрий или от твърде много калий. Означава и още две неща: или недостатъчен прием на храни, богати на цинк, който е важен за поддържането на имунната система, сърцето и костите, или дехидратация, която е естествена защитна реакция на организма, търсещ начин да си набави вода. Съветваме те да се храниш с повече яйца, ядки, стриди, говеждо месо, спанак, гъби шийтаке, черен дроб и тъмно птиче месо, които са чудесен източник на цинк.
Хапва ти се въглехидрат, трябва ти…
Това може да е сигнал за непоносимост към пшеницата. Според една теория, ако не усвояваме правилно дадена храна, я желаем повече, тъй като тялото ни не получава онова, от което се нуждае.
Хлябът и тестените изделия са храни, които изглеждат като”пукнатини”, които зависимите трябва да попълнят. Когато хапваш кроасан например, се освобождава допамин (известен също като хормона на удоволствието), което кратко и ясно обяснява, защо е толкова трудно да се откажеш от въглехидратите. Този глад може да означава още, че в тялото ти изпитва недостиг на азот или захари, тъй като точно, както след консумацията на сладки храни, след приема на храни, богати на скорбяла, тялото реагира по същия начин.
Хапва ти се нещо мнооого вредно, трябва ти…
Когато става въпрос за неутолима жажда за мазна или пържена храна, обикновено виновникът са есенциалните мастни киселини. Aко към това добавиш и чувството на умора, поради липсата на достатъчно сън, ето защо мозъкът ти умишлено търси мазните храни. Ядките и семките съдържат здравословни масла и са отличен избор да си набавиш липсващите елементи. Като алтернатива редовно включвай и мазни риби като сьомга или херинга. Не забравяй, че мозъкът ти е съставен от 60% мазнини и тялото ти се нуждае от масла, за да остане здраво.
Хапва ти се месо, трябва ти…
Желанието за консумация на червено месо говори за недостиг на протеини, желязо, аминокиселини или фосфор. В резултат от дефицита на желязо може да се появи анемия. Това не означава всеки ден да ядеш месо с килограми, но е добре да започнеш да хапваш сушени плодове, цвекло и боб. Всички те съдържат достатъчно желязо и са полезни за бъбреците и храносмилането. Добави и броколи, червени чушки и ягоди, за да подпомогнеш усвояването на желязото.
Хапват ти се млечни продукти, трябва ти…
Млякото съдържа ключови хранителни вещества, а ако често ти се яде нещо млечно, може би се нуждаеш от витамин A и D, особено ако си на диета с ниско съдържание на мазнини. В случай, че ти се хапва сирене, най-вероятно имаш недостиг на омега 3 мастни киселини и е добре да започнеш да се храниш с повече риба тон, сьомга, сардини, яйца.
По материали от dama.bg
29,911 преглеждания