Емоционален вампир ли е приятелката ти?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

emotion-vampires

Случвало ли ви се е да имате в обкръжението си човек, след всяка среща с когото да сте като изцеден лимон, да ви наляга тежка дрямка или да имате неудържимото желание да си вземете дълга релаксираща вана.

Човек, с когото имате добри отношения, много теми за разговори, но просто винаги след като го видите да се чувствате напълно изчерпани, сякаш цялата ви енергия си е отишла от вас. Понякога е възможно дори да се почувствате виновни заради това, че се чувствате по този начин заради приятелката си, защото знаете, сигурни сте, че тя не е лош човек.

Възможно е да приемете, че се чувствате уморени и изтощени емоционално по ваша вина, да си помислите, че просто сте интровертна личност, антисоциален тип, който трудно се вписва в общоприетите правила на общуване с другите. Но почти никога не бихте си помислили, че сте жертва на емоционален вампир или поне тази мисъл не би била първата, която да ви споходи.

„Емоционален вампир“ не е клинични термин, а с хората, наричани по този начин не се занимават нито общопрактикуващите лекари, нито психиатрите и психолозите, но повечето хора знаят, че такива хора съществуват и познават поне по един такъв човек, който има необикновената способност да изцежда и последната капчица енергия от събеседниците си, от приятелите и близките си, най-често дори без да осъзнава това.

1. Можем ли да разпознаем емоционалния вампир, как изглежда той?

Емоционалните вампири са общителни и забавни хора, приятелски настроени към всички. Говорят много, задават хиляди въпроси и първоначално могат да ви се сторят заинтересовани от всичко, което по някакъв начин е свързано с вас.

2. Те изискват цялото ви внимание.

Емоционалният вампир обикновено обсебва изцяло вниманието и времето ви. Разговорите с него приличат повече на монолог, отколкото на диалог, интерпретира всяка ситуация единствено чрез собствената си гледна точка. Обикновено разговорите с такъв човек са еднопосочни – той говори, а всички останали трябва да го слушат, въпреки, че може да сте излезли с този човек, защото сте имали нещо важно за споделяне, но по някакви неясни за вас причини просто не успявате. Не, защото не искате, но този човек не ви оставя възможността да кажете и дума. Това е един от основните отличителни белези на емоционалните вампири. Тези хора винаги искат да са център на вниманието и видно пренебрегват всички останали участници в разговора.

3. Емоционалните вампири винаги са в средата на някаква драма.

Те винаги са в състояние на някаква тревожност. В състояние са да изпаднат в паника от най-дребните житейски ситуации, които за другите са просто ежедневие, но говорят по начин, който кара околните да мислят, че се е случило нещо страшно или непоправимо. Емоционалните вампири са склонни да са в състояние на душевна криза почти постоянно. Могат да се ядосат от най-дребното нещо и да го превърнат в тема за разговори през следващите няколко дни, като нищо и никой няма да е в състояние да ги успокои.

Това са хора, които отричат всичко, не харесват никого и са готови да намират „кусури“ и грешки навсякъде. Единствените безгрешни са те самите. Ако имате такива приятели, сигурно сте забелязали, че дори да ви се иска да ги подкрепите и да им съчувствате, не ви се получава.

4. Никога не знаят кога да спрат.

Енергийните вампири наистина не са в състояние лесно за угасят пламъка на собствените си емоции. Дори напротив, те са в състояние да нагнетяват напрежение ден след ден, седмица след седмица, дори месец в търсене на потвърждение, че са единствените, които имат право да са ядосани и гневни, въпреки, че първопричината може да е съвсем несъществена.

Ако дръзнете да се противопоставите или да изразите различно мнение, ще се сблъскате с упорито отричане на всичко, различно от това, което мисли и прави емоционалния вампир, докато не се предадете и не се съгласите с него. Да се спори с такива хора е напълно безполезно и по-добре да замълчите, отколкото да продължавате да спорите с него. Те не могат да видят и разберат чуждата гледна точка, защото са фокусирани единствено в своята.

5. Емоционалните вампири са хора с ниско самочувствие и непрекъснато търсят потвърждение на собствената си личност.

Безкрайната нужда от успокоение и потвърждение на личните качества на един човек са симптом за това, че той най-вероятно е емоционален вампир. Това е много изтощаващо за околните.

Трябва обаче да се прави разлика между емоционалните вампири и хората, страдащи от тревожност и депресия, които също имат нужда от подкрепа и изслушване, но с тази разлика, че те го заслужават.

При емоционалните вампири тази нужда е изискваща и задължаваща, те не страдат от липса на увереност или усещане за безнадежност, но въпреки това самочувствието им може да е критично ниско. Именно с това те могат да ви манипулират, така че да си помислите, че те имат нужда от успокояване и подкрепа. Истината обаче е, че егото им далеч надвишава това на останалите ви приятели и често те имат нужда единствено да го подхранват чрез вашите уверения, че са единствени и неповторими, без обаче да изразявате и споделяте собствените си нужди, съмнения и емоции.

6. Никога не си признават, че са виновни.

По същия начин, по който успяват да превърнат всяка дреболия в огромен проблем, емоционалните вампири са убедени, че нищо от това, което се случва не е по тяхна вина или грешка. Никога няма да ги чуете да се извиняват или да се признаят за виновни.

7. Емоционалните вампири са лишени от самосъзнание.

Тези хора се отличават с потресаваща липса на самосъзнание. Те непрекъснато говорят за себе си, за собствените си нужди, грижи и емоции, при това толкова самовглъбено, че забравят да попитат събеседника си как е. Заети да се оплакват от дребните проблеми в живота си, нямат никаква представа, че могат да са добри в правенето на нещо друго, освен в това да мрънкат и да се фокусират единствено върху себе си. Невъзможно им е да се погледнат отстрани и да осъзнаят, че са добри в нещо друго.

Какво да правите, ако имате приятел, който е емоционален вампир?

- Ако такъв човек ви е прекалено близък и не можете да преустановите контактите си с него, опитайте се да постовите ефективни граници в отношенията си. Понякога обаче човек може да е толкова емоционално изтощаващ за другите, че е повече от необходимо подобно приятелство да бъде преустановено в името на личното ви психично равновесие и здраве.

Какво да правите, ако въпреки, че вашия близък е емоционален вампир, има куп други забележителни качества, заради които го харесвате и цените?

- Научете се да го прекъсвате и ясно да му показвате, че е ваш ред да вземете думата. Ако този човек цени приятелството си в вас, той ще ви позволи да го направите, а ако не го направи, ще сте наясно, че не сте загубили нищо.

- Осигурете си допълнително пространство, когато се срещате с такъв човек, например – срещайте се на открито и за кратко, и разредете срещите си във времето.

- Поддържайте връзка от разстояние.

И накрая, ако искате да продължите приятелството си с човек, за когото сте сигурни, че е емоционален вампир, трябва да сте сигурни, че сте достатъчно силни, за да се изправите срещу него и да му се противопоставите, преди той да успее да ми обсеби и да ви лиши от енергията и добрите ви намерения.

Автор: Кристен Мей
Превод от www.scarymommy.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,501 преглеждания

Comments are closed.