Елда със зеленчуци
Елдата е една от супер храните, които можем да консумираме в големи количества и да сме сигурни, че всяка хапка от нея е полезна за тялото ни. Елдата може да бъде част от всяка една част от менюто ни – от салатата и предястието, до основното ястие и десерта. Днес ви предлагаме едно леко предястие, което може спокойно да се превърне в основно ястие, с елда и есенни зеленчуци – праз, брюкселско зеле и чушки.
Продукти:
– 1/4 чаена чаша елда
– ½ чаена чаша вода
– 200 г. брюкселко зеле
– 150 г. праз лук
– 1 чушка
– 2 скилидки чесън
– 1 супена лъжица зехтин
– пресен босилек, сол и пипер
Приготвяне:
1. В малък тиган сваряваме елдата в половин чаша вода заедно с пресована една скилидка чесън и сол за вкус. Варим за около 15 минути. Елдата е много вкусна с масло, но днешната ни рецепта е част от коледните пости (или подходяща за детокс диета), затова ще използваме зехтин.
2. Докато елдата се вари, измиваме зеленчуците и пресоваме другата скилидка чесън, нарязваме праза на кубчета, брюкселското зеле и чушката. В тиган загряваме лъжица зехтин и слагаме праза и брюкселското зеле. Сотираме за малко в мазнината и ако има нужда добавяме малко вода или бульон. След 5 минути отнемаме и подправяме с накълцания босилек. Смесваме с елдата. Ако е нужно добавяме още малко зехтин, сол и пипер.
Добър апетит!
Източник и снимка: cookingrookie.blogspot.com
Опитайте още:
Бананови мъфини с пикантна шоколадова плънка
10,523 преглеждания