Дифтерията, гостенка от миналото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_216568282

След близо тридесет години инфекциозното заболяване дифтерия отново се появи в Европа. Основната причина за завръщането на коварната инфекция мнозина свързват с разрастването на антиваксиналното движение, широко подкрепяно от родители, които не желаят да ваксинират децата си срещу инфекциозни заболявания, застрашаващи живота, тъй като смятат това за опасно и вредно и защитават идеята, че е по-добре да се стимулира имунитета на детето, за да може да се справи с всяка инфекция.

В началото на юни световните медии съобщиха за диагностициран случай на дифтерия при малко момче в Испания. Вчера гръмна новината за нови положителни проби в Испания, според информация, изнесена от здравното министерство в Каталуня. Новите случаи са свързани със първия, а децата са от едно и също училище. Малчуганите обаче са ваксинирани и за разлика от първото момченце, не са проявили смптомите на дифтерия. Децата са изолирани, а техните роднини също са подложени на изследвания за болестта.

Заболялото дете е на животоподдържаща терапия, тъй като е развило бъбречна, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, но макар и тежко, състоянието му е стабилизирано. Детето не е било ваксинирано по решение на родителите, които признават, че са “съсипани и се чувстват излъгани” от движението, което ги убедило да не ваксинират сина си.

По думите на Антони Матьо, регионален секретар на Каталуния по обществено здраве, испанските здравни власти засега няма да предприемат действия срещу родителите за неизпълнение на задължението им да ваксинират детето си и няма да ги държат отговорни за разходите за лечение. Той посочва обаче, че заедно с екипа си ще преследва „подстрекателите, които разпространяват лъжи и предизвикат объркване“ сред родителите.

В момента специалистите работят за предотвратяване разпространението на инфекцията сред децата и се опитват да издирят онези, които са били в контакт с детето и са изложени на евентуален риск.

Какво представлява дифтерията?

Дифтерията представлява инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Corynebacterium diphtheriae, която обикновено засяга малки деца, но е опасна и за възрастните. Тя се разпространява по въздушно-капков път чрез кашляне и кихане и има лесно разпространение и висока смъртност – един от всеки десет заболели умира.

Дифтерия произлиза от гръцката дума – διφθερα (дифтера), което означава кожа. Името на болестта дава през 1826 френският физик Пиер Бретон. Това название се свързва с псевдомембраната (полипи), която израства върху сливиците и по лигавиците на гърлото и носа.

Дифтеритът, както още е известно заболяването, засяга горните дихателни пътища и се характеризира с възпалено гърло, повишена температура и налеп върху сливиците, фаринкса и лигавицата на носа.

Респираторната форма има инкубационен период от 2 до 5 дни, болестта се развива постепенно с отпадналост, треска, леко възпалено гърло и затруднено преглъщане. При заразените деца се проявяват и симптоми като гадене, повръщане, втрисане, но понякога симптомите се появяват едва в напреднал стадий на заболяването.

Кожната форма на дифтерията се появява като вторична инфекция на предшестващо кожно заболяване.

За съжаление дифтерията е опасно заболяване, а рискът от смърт след заразяване е между 5 и 10 процента. Заболяването е силно заразно и до началото на ХХ век е било широко разпространено.

Ваксината ДФТ е включена в задължителния имунизационен календар за българските деца.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,136 преглеждания

Comments are closed.