Знаете ли, че: Думите могат да помогнат на Вашето преждевременно родено бебче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Ако можете, разкажете му историята на неговото раждане, говорете му за братята и сестрите му, ако има такива. Ето какво казва Франсоаз Долто, детски психоаналитик: „Раната може да бъде излекувана или по-скоро преодоляна чрез истински думи, казани от някой, за когото детето знае, че е одобрен от майка му или баща му, и който му говори за изпитанието, което двамата, то и неговата майка, са преживели… Само думата може по символичен начин да изгради отново вътрешната хармония на детето… Удивително е, но децата, бебетата, новородените разбират думите, макар да не знаем как, когато са казани на тях, за да им съобщят истина, която ги засяга: думи, които разказват това, което някой знае за фактите, без да им дава оценка“.
 
maika-i-nedonoseno-bebe

Мириам Сежер, детски психоаналитик, работещ в неонатологично отделение във Франция, съветва родителите да следят кога детето ще си отвори очите и ще потърси контакт, а когато покаже, че е уморено, да стоят до кувьоза, без да го безпокоят. Приемането на бебето като личност и субект още от раждането му все още не е разпространена практика в България, но доказано помага, както за по-бързото възстановяване на бебето, така и за по-нататъшното му по-добро психомоторно развитие.

Повече полезна информация, съвети и статии можете да намерите в единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, от където можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,917 преглеждания

Comments are closed.