Детските обувки – ортопедични или обикновени?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 kolev_600_418

Много родители се притесняват, дали са избрали подходящите обувки за своите деца. В стремежа си да дадат най-доброто те често биват подведени да им купят специални ортопедични стелки или обувки, от които реално не е сигурно, дали то изобщо има нужда?

Обърнахме се към специалистите от Колев и Колев, които черпят информация както от контактите им със съвременни ортопеди, така и от съвместната им работа с Института по биомеханика във Валенсия. Това, което трябва да е ясно е, че здравите деца в процеса на израстване не се нуждаят от специални обувки. Като поддръжници на тенденцията за босото ходене, за нас обувките следва да притежават характеристики, насочени в тази посока – да дават достатъчно ширина на стъпалото, да не притискат крака и да осигуряват стабилност при стъпване. Затова обувките, конструирани от техните специалистите са с широка предна част, без повдигащи елементи на стелките и с равно и гъвкаво ходило. Подкрепящите материали в областта на бомбето и петата се използват единствено, за да поддържат формата на обувката. Те не целят да подкрепят крака или да го правят по-здрав, защото така биха му навредили в процеса на растеж. Обърнете внимание обувките да са меки, леки, комфортни, близки до естественото стъпване и да нямат идеята да коригират крака. Корекцията, като вид намеса към природата на едно здраво детско краче, би нанесла само вреди.

За кого са ортопедичните обувки?

От тях се нуждаят деца с проблеми. Много родители се притесняват от наличие на плоскостъпие или желаят да вземат превантивни мерки, дори когато то не е факт. Първо да изясним, че този проблем е спорен. Налице са цели нации с плоскостъпие, при тях то е заложено генетично в развитието на крака. От друга страна има много хора с плоскостъпие, които без да предприемат специални грижи срещу това не изпитват болка или дискомфорт. Обикновено плоскостъпието се явява проблем за хора в третата възраст и често болката е активирана от съпътстващи заболявания и деформации. Ортопедичните обувки за деца са необходими, за да дават решение на ортопедични проблеми – крив крак, по-къс крак, по-дълъг крак и т.н. В тези случаи се изработват обувки по индивидуален проект и в тях са заложени необходимите корекции. При децата с ортопедични проблеми чрез индивидуалните ортопедични обувки в Колев и Колев помагат в два аспекта спрямо заболяванията: за оздравяване или за облекчаване на болката. В случаите с различна дължина на краката се изработват обувки, които да изравнят разликата и така да предпазят гръбначния стълб от изкривяване и от последващ дискомфорт. В случаите на изкривен крак се изработват обувки с подкрепящи елементи, за да се осигури стабилност при стъпване. От компанията разказват, че са били свидетели на деца, които идват в инвалидна количка, не защото не могат да ходят, а поради липса на стабилност при стъпване вследствие на деформации. След като им бъдат изработени коригиращи обувки те напускат инвалидната количка и започват да вървят – осигурена им е липсващата преди това стабилност при стъпване. При възрастните работата им е насочена в посока на ортопедичните обувки, които да компенсират болката при ходене.

kolev_600_453

В заключение ортопедичните обувки са за деца с ортопедични проблеми. Здравите деца, дори и тези с определени фази на плоскостъпие, трябва да носят обикновени обувки – комфортни, удобни, но без да улесняват излишно крака. Така детското краче ще се развива с правилна мускулатура, която ще го предпазва от травми при стъпване и ще израства здраво.

Вижте повече за ортопедичните обувки във видеото:

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13 555 преглеждания

Comments are closed.