Детските храни у нас – с по-високи цени и по-лошо качество, отколкото в Западна Европа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-hranene

Храни и напитки с по-лошо качество и на по-висока цена се продават у нас в сравнение със Западна Европа. Това обобщи омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа. Сериозно отклонение се наблюдава при детските храни и напитки в едни и същи марки, които на двата пазара са с различно качество.

Това важи за детски шоколади, плодови и газирани напитки, в които много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество. По време на дискусията беше подписана и декларация, с която ще поискаме от Европейския съюз единни стандарти на храните в Западна и Източна Европа.

“Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани и подкопава идеята на ЕС”, каза омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че е нужна промяна в европейското законодателство.

“Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти – бебешки пюрета, бебешки сокове. Оказа се, че съставките и качеството на някои от тези продукти са по-лоши във вариантите им, които се предлагат в София. Някои десерти са с по-малко мляко, по-малко шоколад, с повече рапично олио, а в същото време цената е значителна по-висока на тези продукти в София.Например един детски сок е 147 % по-скъп в същата търговска верига в София от тази в Берлин”, обобщи Манолова.

Земеделският министър Румен Порожанов също подчерта, че разликата в продуктите ощетява потребителите в Източна Европа: “Това, което многократно сме коментирали – двойният стандарт на храните, в контекста на предлаганото им на Западния, на Източния и на Западноевропейския пазар, трябва да бъде уреден в регламент, който ясно да каже че на общия европейски пазар съставките на един и същи продукт трябва да бъдат единни”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,435 преглеждания

Comments are closed.