Детето и пейката – тест за възрастовото развитие на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_dete-sedi-na-peika.jpg

Съществува интересен тест за деца в предучилищна възраст, който се състои в гледане на картинки. На една от тях е изобразено момче или момиче (в зависимост от пола на детето, подложено на теста), което бяга покрай пейка. На втората картинка, същото момче/момиче пада докато тича, спъвайки се в пейката. Детето, подлагано на теста бива питано кой е виновен за случилото се.

Тестът е бърз и лесен начин да се установи нивото на развитие на детето. Дете на 3 години би казало, че е виновна пейката, защото е била на пътя на момичето/момчето от снимката. Дете на 5 години, отговаря по различен начин – обикновено за виновно се обявява тичащото дете, защото не си гледа в краката.

Защо децата дават различни отговори? Само на 3 години децата все още нямат критично мислене. Тригодишно дете дори не може да си представи, че то би било виновно за нещо. Асоциирайки себе си с имиджа на момичето/момчето от картинката, детето вярва, че то не може да е виновно за падането. Дете на 5 години и повече, обаче, вече има минимална доза самокритичност, заради която осъзнава, че детето не е видяло пейката.

И все пак, има и зрели хора, които макар отдавна надхвърлили пет годишна възраст, обвиняват пейките затова, че са им застанали на пътя.

 

Академия за родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,605 преглеждания

Comments are closed.