Детето и гърнето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Дете в гърне

Коя е най-подходящата възраст да научите детето си да използва гърне? Отговорът зависи от вас, от вашите цели и от характера и отличителните черти на вашето дете. Ще разгледаме какво казват учените и специалистите по този въпрос. Как да подходите в зависимост от възрастта на бебето – когато то е на 0-12 месеца, на 12-18, на 18-24 месеца или над 24 месеца.

В много части по света използването на гърне започва много рано – понякога седмици след раждането. Без да бъдат принудени или обезпокоявани, бебетата се учат на основните умения за ползването на тоалетна още преди да са проходили. И по този начин – никога не ползват пелени.

В днешно време ситуацията е много по-различна – децата носят памперси, докато станат на 2-3 годинки, дори и на 4. Различните родители имат различни разбирания – някои вярват, че децата трябва да се научат да ползват гърне, когато са на 18 месеца, други – когато станат на 25 месеца и повече.

Това отношение е сравнително ново. В миналото, децата са се отучвали да носят пелени още когато са на годинка, а сега много деца не знаят основните умения за ходене до тоалетната до 3 и повече годишна възраст.

Проучвания показват, че повече от половината деца над 32-месечна възраст не могат да останат сухи през деня.

Трябва ли да следвате или не тази тенденция?

Децата, които са тренирани от малки да ползват гърне, нямат обриви от пелените и свързани с тях инфекции. По този начин техните родители спестяват пари и имат повече свобода. Това води до заключението, че ранните придобити умения за ползване на гърне е по-добрият вариант. Но много родители се притесняват, че това може да бъде болезнено за техните деца, тъй като много „експерти” твърдят, че това води до проблеми в поведението на децата или смущение в личността на детето. И сигурно ще се учудите да разберете, че тези терзания са безпочвени.

Какво казват научните изследвания за подходящото време да започнете да учите детето си да използва гърне?

Въпреки някои твърдения, че използването на гърне от ранна детска възраст води до проблеми свързани с поведението на детето, няма научно доказани сведения, че това се отразява или вреди на детето. 

Всъщност, ранната подготовка е благотворна и полезна.

Освен че ще избегнете обривите и инфекциите следствие на памперсите, децата, които още от малки престават да използват пелени, страдат по-малко от постоянни пикочни инфекции. Също така се намалява рискът от изпускане в по-късен етап от живота на детето.

Защо се гледа с лошо око на ранното обучение? Една от предполагаемите причини е, че хората не правят разлика между „кога да науча” и „как да науча”. Повечето хора смятат, че когато детето е малко, за да го научиш на нещо, трябва да прилагаш остри, груби и принудителни методи. Но не е така. Просто трябва да използвате дружелюбни и подходящи за възрастта методи. И не се съмнявайте, че ранната подготовка е безопасна.

Но въпреки това, ранното обучение не е за всеки. Затова е хубаво да се разгледат преимуществата и недостатъците на това кога е добре да научите детето си да използва гърне в четири различни възрастови групи:

– Бебета от 0-12 месеца

– Подрастващи от 12-18 месеца

– Деца от 18 месеца и повече

– Деца от 27 и повече месеца 

Как да изберем подходящия момент да научим детето си да използва гърнето, когато то е между 0-12 месеца?

За нас може да звучи странно, но в Индия, Китай и Африка смятат, че най-добрата възраст за отучване от пелените е преди детето да навърши годинка. В тези общества, родителите се учат да разгадават знаците на тялото на децата си и да се научат да предвиждат кога тяхното дете е готово.

Когато детето е готово, родителите го държат над мивка, гърне, тоалетна или някъде на открито. Тогава родителите правят специфичен звук или жест. Бебето се учи да асоциира този звук или жест с нуждата от тоалетна и съответно това става сигналът на родителите да приканят детето да се изходи. Когато детето усеща нуждата да отиде, то се учи да се възпира за кратко, докато родителите не му дадат знак.

Това не е точно онова, което много хора асоциират с подготовката за ходене до тоалетната. Очевидно бебетата не могат да ходят, да се изправят или да се избърсват, затова тази подготовка за бебета се свежда до по-просто нещо – да останеш сух под надзора на родителите.

Но една такава подготовка има своите ползи и предимства. Момента, в който спрете да използвате памперси за вашето бебе, спирате и обривите и инфекциите, свързани с тях.

Ранното приучване на гърне ви спестява неудобството от това да научите на тези умения едно вече по-голямо дете. Бебетата не са привикнали да използват памперси и нямат изграден навик, с който да им е трудно да се разделят. И в тази ранна детска възраст урината и изпражненията на децата за повечето хора са по-малко неприятни. Ако изчаквате прекалено много, почистването на гърнето може да стане доста по-неприятно.

Кога точно започва обучението?

Обикновено подготовката на деца под една година за използване на гърне започва през първите три месеца след раждането. Доста хора препоръчват това да се случва между 3-тия и 6-тия месец, тъй като тогава детето по-малко пишка и може да седи самичко. Тоест, когато детето може да седи изправено и е стабилно, може да започнете да го учите да използва гърнето.

Можете да започнете и когато детето е между 6-12 месеца, въпреки че учените казват, че е по-трудно за деца, които вече пълзят или се учат да ходят. Когато бебето стане по-подвижно, ще му е по-трудно да седи спокойно върху гърнето.

Също така по-големите бебета привикват към памперсите и игнорират сигналите на тялото си.

Как да изберем подходящия момент да научим детето си да използва гърнето, когато то е между 12-18 месеца?

През периода 1920-1930 г. на миналия век в Европа и САЩ са започвали да учат децата да използват гърне точно между 12-тия и 18-тия месец.

Но въпреки това, в зависимост от индивидуалното развитие на детето, това може да се окаже трудна възраст за подготовка.

От една страна, по-големите бебета трудно отвикват да носят пелени и, както вече споменахме, на децата, които току-що са проходили им е по-трудно да седят спокойни на едно място.

Едно проучване показва, че децата на възраст 15-19 месеца са по-склонни да седят на гърне в сравнение с децата на по-малка възраст.

Тази възраст си има и своите преимущества. Децата под 18 месеца имат по-силно желание да угодят на родителите си – черта, която след време може и да загубят.

Ако имате желание, може да пробвате с метода за гърне за бебета. Ако детето ви откаже, отстъпете и опитайте по-късно. И все пак се придържайте към реални цели.

Ако искате да изчакате в по-напреднала възраст да научите детето, може би е добре да се възползвате и от този период. Интервалът между 12-18 месеца е идеалното време да започнете да мислите за подготовката за ходенето до тоалетна. Със сигурност ще помогнете на детето, ако го подготвите за това месеци по-рано.

Да научим детето над 18-месечна възраст: Трябва ли да чакате за знаци за „готовност”?

Според повечето учени децата в тази възраст не са готови за гърне.

Ако започнете да учите детето след 18-тия месец, препоръката е базирана на идеята, че децата трябва да показват знаци за „готовност” преди още да сте ги помолили да използват гърнето.

Предполагаемите знаци са важни за развитието на детето – като прохождането, способността да следват устни команди и способността да останат сухи за два часа. Това е важно и защото се проявява ново отношение, като това че детето ви иска да направи нещо за себе си. Изчакайте детето да е готово. Кой иска да учи някого на нещо, когато той не е готов? Проблемът всъщност идва от дефиницията за „готов”.

Трябва ли детето ви да може да ходи, за да използва гърне? Отговорът зависи от вашата цел. Ако целта ви е детето само да ходи до тоалетната и да сяда само, то тогава очевидно ще трябва да изчакате, докато проходи. Но ако имате по-скромна цел, не е нужно да чакате за признаци за готовност.

Дори ако целта ви е детето ви да придобие независимост, трябва постепенно да работите в тази насока. Без значение кога или как го подготвяте, детето ви ще бъде по-малко компетентно отколкото един възрастен. Дори и деца, които са абсолютно обучени, не са готови да отидат в банята сами, докато не навършат 36 и повече месеца.

Не е добра идея да чакате безучастни детето ви само да прояви признаци на готовност. 

Трябва да имате предвид, че някои деца не показват, че са готови до 2-рата си годинка. И точно поради тази причина, 

Как да изберем подходящия момент да научим детето си да използва гърнето, когато то е на 24 и повече месеца. По-добре ли е да чакате?

За повечето деца в днешно време, „възрастта за гърне” е когато са на 24 месеца и отгоре. Това добре ли е?

За съжаление, няма много проучвания по този въпрос. Но едно от малкото изследвания показва, че колкото по-рано се научи детето, толкова по-добре. Тогава е по-малък рискът от проблеми с гръбначния стълб в по-късен етап от живота. Пасивното чакане не помага на детето, тъй като повечето признаци могат да се насърчават или дори да се учат.      

Дете в гърне

В крайна сметка кое е по-добро: по-рано или по-късно да го научите да използва гърнето?

Базирайки се на доказателства, ранната подготовка не води до проблеми с поведението на детето. Даже има своите положителни черти – намалява риска от инфекции и обриви. Но това не значи, че възрастта на детето не влияе на подготвителния процес. 

По-малките бебета имат по-малко развити двигателни умения, по-трудно изразяват нуждите си и имат по-често нужда да ходят до тоалетната. Което означава, че имат нужда от повече надзор. А обучителният процес може да отнеме повече време в интервала между 18-24 месеца. За по-малките подготовката означава основните неща– не може да очаквате от едно бебе само да отиде до гърнето и да си свали панталонките

От друга страна по-големите деца са свикнали с памперсите и в резултат на това те игнорират сигналите на тялото и трябва наново да се учат, те са по-независими и са по-склонни да тестват пълномощията си. 

Ако детето ви страда от някакво смущение в пикочния мехур, по-добре да го научите от рано да използва гърне.  

Като цяло, някои родители искат да се отърват от памперсите и да намалят риска от проблеми с пикочния мехур, докато за други – удобството на памперсите натежава над евентуалните затруднения. 

Вижте също:

nightmare-kids   Как да успокоим детето нощем

purvizubki1_600x700   Първите зъбки

mother kissing baby_101880628   Обривите от пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

109,085 преглеждания

Comments are closed.