Десет, меко казано, отвратителни неща, които ще се надявате вашето дете да не прави

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Но то най-вероятно ще прави!)

shutterstock_153974930

Да си го кажем откровено – децата са първични, действат импулсивно и за околните това често е смущаващо. За никого не е изненада, че децата си бъркат в носа и обичат да си свалят памперсите сами, както и да задават неудобни въпроси в най-неподходящите моменти, но това е техният свят и те са в пълното си право да правят в него всичко, което им се прииска.

За нас, възрастните, повечето подобни действия са неестествени, неприемливи и буквално – невъзможни, но те са факт и са част от ежедневието ни на родители, независимо дали ги приемаме или не.

1. Бъркането в носа.

Това е нещо, което малките деца правят несъзнателно или поне така изглежда. То е сред нещата, за които, ние възрастните изпадаме в паника и потрес. Но, ако детето има нужда от нещо соленко точно сега? Е, явно това е неговият начин да си го набави. Освен това съдържимото но носната кухина може да послужи и като евтина алтернатива на лепило за хартия, ако случайно тубичката с обичайното е привършила. Така, че да погледнем от положителната страна на нещата и да не изпадаме в паника.

2. Използването на обществения басейн за тоалетна.

Няма как да отречете, че поне веднъж ви се е случвало точно след като малкото ви съкровище е посетило тоалетната на плажа и е влязло в басейна, да повтори упражнението, но вече във водна среда. Нямаме обяснение, защо се случва това, но е почти задължително. Положението е особено драматично, ако детето вземе, че свърши „голямата работа“. От подобна ситуация изходите са два. Да се опитаме да приберем каквото е възможно и да излезем от басейна с детето, като дискретно уведомим управата на басейна за случката или да напуснем тихомълком терена, „ни лук яли, ни лук мирисали“.

3. Хлапетата обичат да изучават анатомията си.

Понякога дори по време на семейната вечеря, на която присъстват всички лели, чичовци, вуйни, вуйчовци, дядовци и баби. И, което е по-притеснително, на вечерите с нашите шефове и съдружници. Е, човещинка, че рече някой, но е доста смущаващо, съгласете се, малкото ни момченце първо да бръкне в панталонките си, а после да си вземе от варените морковчета в чинията. Успокоението е, че с отминаването на пубертета и това ще мине. Не сме сигурни, но поне можем да се надяваме.

4. Намирането и похапването на хранителни остатъци от странни места.

Като например, парченца шоколад, попаднали кой знае как в цепнатините на паркета или дребни остатъци чипс в гънките на дивана. Важно е да си внушим, че и това е начин да повишим защитните сили на крехкия детски организъм.

5. Кулинарни експерименти с несъвместими продукти.

Можем да наречем този интерес просто кулинарно любопитство. Е, вярно, че може да ни се стори, че искат да се самоубият с огромни количества сок или разберат как все пак са печените ябълки с кетчуп.

6. Използването на всякакъв текстил вместо салфетки.

Е, нека си признаем, всеки от нас, дори и като възрастен тайничко си е забърсвал пръстите в бялата колосана покривка на майка си. Така че, нека приемем и това за част от израстването – ръкавите, меката мебел, ушите на домашния любимец. Салфетките не винаги са под ръка, нали!?

7. Обуват си мръсните чорапи и гащи след баня.

Може и да сме приготвили целия сет чисти дрехи за след душа, но само миг невнимание от наша страна и хлапето ще ни се появи, облечено в мръсните си дрехи от преди банята. Решението е просто да не оставяме мръсното бельо в периметъра на детето, така че то да намери само чистите дрехи, които да облече.

8. Децата обичат да складират храна в бузите си като хамстери.

Ето това действие, сякаш е любимо на повечето хлапета, при това от ранна до предучилищна и дори училищна възраст. Обикновено по тези места се прибират парчета месо, по някое кюфте и изобщо храни, които детето не харесва. Често храната остава толкова дълго там, че се превръща в доста гадно съдържимо, което може да предизвика повръщане, а някой деца дори заспиват с пълни бузи. Решението е много лесно – оставете детето само да избира храната си, така то със сигурност ще се е нахранило и няма да държи нищо в устата си с часове.

9. Децата не могат да преценят срока на годност.

Те без никакви задръжки ще изпият вчерашното мляко от шишето, престояло на задната седалка на колата и дори няма да се впечатлят, че вкусът не е какъвто трябва да бъде. Може и нищо да не им се случи, но все пак не е добра идея насила да ги вкарваме в непредвидени стомашно-чревни приключения.

10. Готови са да използват всичко вместо тоалетна хартия.

Определено май не им пука въобще с какво ще си забършат дупето, само и само да го направят сами. Какво пък, може би заслужават все пак похвала и едва след това порицание, че са го направили не с каквото трябва.

 По материали от scarymommy.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,127 преглеждания

Comments are closed.