Десерт Бавароа с ягоди от Франция
Оливие Рош дошъл в България през 1999 г. Запознал се с съпругата си Митана Бонева и заедно решили да живеят и работят в България. Сега си имат две страхотни малки момчета и бистро L’Etranger – открито през 2001 г. Една вечер със съпругата му се возили в трамвай в София и се чудели за име за бъдещото си бистро. Митана е от Варна, а Оливие – от Франция. В онзи момент L’Etranger (в превод „Чужденецът”) им звучало най-подходящо за име на заведението. Оливие твърди, че адаптира ястията към българския вкус повече отколкото му се иска. Въпреки това L’Etranger е едно от най-автентичните френски бистра в София според доста професионални и любители кулинари. От българската кухня Оливие най-много харесва шкембе чорба.
За нас Оливие приготви
Десерт Бавароа с ягоди от Франция
За 8 порции
2 яйца
170 г захар
60 г брашно
500 г сметана
750 г ягоди
6 г агар агар
За блата – 2 яйца и 60 г захар се разбиват за около 10 мин. Добавят се 60 г брашно и сместта се пече във форма за торта 20 мин. на 180°.
За крема Бавароа – първо се разбиват 500 г сметана. След това в тенджера на котлон се слагат да заврат 50 г захар и 500 г ягоди и 4 г агар агар (вид желатин). Когато кипне, се сваля от котлона, пасира се, добавя се битата сметана и се оставя да си почине.
За огледалото от ягоди – отново на котлон се пасират 250 г ягоди, 60 г захар и 2 г агар агар. Сместта кипва и се оставя да изстине.
Монтаж на сладкиша – на дъното на формата за торта е блатът, той се залива с ягодовия крем, а най-отгоре и с огледалото. Оставя се в хладилник да стегне за поне 4 часа.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив. Сгответе нея или която и да е друга чуждестранна рецепта, изпратете снимка на ястието до 31 август на info@multikulti.bg и спечелете страхотни кулинарни награди. Ако снимката ви е хубава, можете да участвате във фотоизложба на чуждестранни ястия в София през есента. Да ви е сладко!
Материалът е любезно предоставен от Сдружение:
3,330 преглеждания