Да попеем на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

деца, бебе, музика, мама, пеене, песнички, безсънни нощи, имунна защита, мозъчна дейност

Чували сте, че е хубаво да се пее на бебето, нали? Но знаете ли защо и какво да му пеете? А притеснявате ли се, че пеете фалшиво?

Много жени „пропяват“ за пръв път извън банята, когато станат майки. Безпорно пеенето на бебето веднага след раждането, а също и по време на бременността, се отразява благотворно и на майката, и на детето.
Според проучване на учени от Франкфуртския университет пеенето при възрастните повишава силите на имунната система. Установили го, като тествали кръвта на хора, които пеели към професионалния хор в града, преди и след 60-минутно изпълнение на Моцартовия Реквием. Отчели повишаване и висока концентрация, по време на репетицията,  на имуноглобин А – протеини в имунната система, които функционират като антитела. Седмица по-късно, като помолили членове на хора да слушат запис на Реквиема, без да пеят, състава на кръвта им не се променил значително. Учените заключили, че пеенето не само повишава имунната защита на организма, но и значително подобрява настоението на изпълнителя.

Младата майка спокойно може да се възползва от подобряване на имунната си защита, особено в началните дни на безсънни нощи, безпокойство и тревоги в първите й стъпки като родител.
Ползите за детето са по-очевидни – няма нищо по-релаксиращо за бебето от майчиния или бащиния, изпълнен с нежност глас, а пеенето има естествен успокояващ ефект.
Множество проучвания по темата посочват, че музиката влияе благотворно и на мозъчната дейност. На сайта на kidshealth.org четем:

„Деца, които растат под звуците на музика, пеят песни или танцуват получават това, което експертите наричат богата на сензорни стимули среда. Това е засукан начин да се каже, че детето е изложено на разнообразие от вкусове, текстури, цветове и звуци. И децата, които растат в такава среда, получават повече от непосредствената радост и забавление. Учените вярват, че те формират повече нервни връзки.“

Музиката не е нужно да е сложна или пък вие да сте добър певец! Детето ви ще обожава да му пеете!

Така че, почвайте да пеете! Не е нужно да правите нищо по-сложно от това! Можете да пеете популярни детски песнички или дори да си измисляте песничка според това какво правите в момента.

Например, ако обличате детето, можете да изпеете:

/името на детето/ се облича

главата първо – тук

ръчичка после – муш
и втората след нея

и копчетата – хоп
готови, подредени

за весели игри
облечени, засмени

Римите, текста и мелодията нямат особено значение. Ако не можете да намерите подходящи рими, просто повторете ред, така се получава естествен ритъм.

И, естествено, забавлявайте се заедно с вашето бебе!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Развитие

15,907 преглеждания

Comments are closed.