Бременните в България и Чехия са най-стресираните в ЕС

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Three pregnant women

Бременните жени в България и Чехия са по-стресирани в сравнение с дамите от Дания, Великобритания и Испания. Това сочат резултатите от проект, финансиран от ЕК.

Програмата, наречена „Заедно“, бе насочена към повишаване физическото, психическото и социалното благополучие на бременни и кърмещи жени чрез заздравяване на социалните връзки помежду им. Проектът, финансиран от ЕК, бе реализиран пилотно в шест града в пет държави, като партньорът от България е Варна. Резултатите от дейностите, реализирани в крайморския град, представи днес уредникът на проекта Даниела Колева. Във Варна в проекта са привлечени близо 300 жени.

Предварителните проучвания са показали, че около 90 на сто от тях са пушачки, а половината са споделили, че приемат от време на време алкохол, макар да знаят, че са бременни. Колева уточни, че предварителните данни от изпълнението на проекта сочат, че по тютюнопушенето и алкохола българките си приличат с испанките и чехкините. Характерно за варненската група е било, че повечето жени не проявяват достатъчно физическа активност по време на бременността, както и не приемат достатъчно вода.

В рамките на проекта бяха проведени близо 40 различни информационни събития, отчете Колева. По думите й в резултат на консултациите много от жените са спрели бързите нездравословни храни, както и алкохола. Единствено при пушенето резултатите са по-слаби, допълни Колева. Тя уточни, че в сравнение с другите европейки, варненки ползват повече интернет за различни консултации. Информацията в мрежата обаче не винаги е точна, а понякога е направо подвеждаща, предупредиха специалистите.

източник: www.novini.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,100 преглеждания

Comments are closed.