Босилекът – кралят на подправките
Босилекът е една от най-старите и популярни подправки, която е и изключително хранителна и полезна. В много места по света растението е познато като „свещената подправка”.
Босилекът първоначално произхожда от Иран и Индия. После започва да се използва от цяла Азия. Листата и семената на това растение са изключително полезни и могат да действат като лекарство за различни болежки. Босилекът най-добре расте на топъл, тропически климат. На височина достига до 100 см. Листата са светло зелени, а цветовете са доста големи и са бели на цвят.
Защо босилекът е толкова полезен:
– Листата на растението съдържат химически съединения, които предпазват от болести и са изключително полезни.
– Листата съдържат важни мазнини, които имат анти-оксидантни и анти-бактериални свойства.
– Босилекът е нискокалоричен и няма холестерол, но е много богат на минерали и витамини, които са важни за здравето ни.
– Босилекът съдържа изключително голямо количество бета-каротин, витамин А и лутеин.
– Листата на босилека са чудесен източник на желязо.
– Изследване на индийски специалисти сочи, че растението свещен босилек притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене.
– екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали
Ако избирате от магазина, по-добре вземете пресен тъй като той е с по-силен аромат и полезните му свойства са по-добри. Свежите листа на босилека са тъмно зелени и не трябва да имат жълти петна. Сухите листа и семена също се използват, но при тях съдържанието на Витамин С е по-малко, сравнение с пресния.
Босилекът се отглежда лесно и винаги може да си посадите в саксия, за да си имате винаги под ръка току-що откъснат босилек.
Босилекът също така се използва за парфюми, сапуни, шампоани и дентални препарати. В Мексико има легенда, че босилекът държи настрана очите на съпруга от други жени. По време на Британските колониални дни в Индия, магистратите са взимали свидетелски показания пред свещената подправка.
В кулинарията е високо ценена подправка. Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най – добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле. От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация са естрагон и копър). Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца. Италианската кухня е немислима без него. С босилек се приготвят прочутото песто, салата домати с моцарела и разнообразни видове паста.
Предлагаме ви няколко рецепти с босилек:
2,522 преглеждания