Българският умен часовник MyKi е с висока защита и няма шпионска функция

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

myki1

За разлика от китайските смарт часовници, българският умен часовник MyKi е с висока защита и няма шпионска функция. Той печели все повече клиенти заради високата степен на защита.

Редица европейски експерти изразиха мнение, че конкретни марки часовници са с тревожно ниско ниво на сигурност. Разработката на Алтерко Роботикс MyKi не е в списъка на посочените несигурни марки. Часовникът MyKi няма нито една от посочените от експертите „дупки в сигурността“, които позволяват на неоторизирани лица достъп до информацията в часовника. MyKi не може да бъде използван като инструмент за подслушване. Поради своето високо ниво на защита MyKi към момента не е забранен за продажба в нито една държава, включително в Германия.

За разлика от другите детски смарт часовници на пазара, българският MyKi използва криптиран канал за свързаност между приложението и часовника. Всеки часовник MyKi разполага с уникален таен ключ, който се знае само от производителя по подобие на кредитните карти. Този ключ се използва за криптиране на информацията и предаване на данните. В същото време, сървърите, които се използват за поддържане на комуникацията чрез часовниците, се намират във Европа, покривайки най-високите изисквания за сигурност срещу неоторизиран достъп до информацията.

MyKi няма и широко коментираната шпионска функция „Voice Monitoring“. Единственият начин е родителят да зададе на часовника да го набере на определен номер или родителят да набере часовника. При такава ситуация обаче, часовникът изобразява на екрана, че има изходящо повикване, след което следва силен звук на позвъняване и по време на целия разговор устройството остава включено. Дори тази опция обаче е достъпна според държавата. Например в Румъния, Германия и редица други страни тя не е активна, защото това е изискване на мобилния оператор и е съобразено със спецификите на местния пазар.

MyKi e и единственият детски смарт часовник в Европа, който предлага услугата 24-часова поддръжка с време на реакция до 30 минути независимо по какъв начин е постъпило запитването от потребителя – по email, през Facebook, телефон или директно от самата апликация MyKi Watch. Към момента екипът на MyKi предлага поддръжка на над 10 езика. Достатъчно е да се натисне иконата за Support в приложението MyKi Watch и веднага ще се появи чат прозорец, в който потребителят може да зададе въпрос.

„Интернет е пълен с оферти за детски смарт часовници, но над 90% от тях са неизвестни марки, а потребителите, за съжаление, не си задават въпроси за сигурността, когато ги поръчват. В повечето случаи водеща е само цената. Хубаво е, че европейски експерти по сигурността обърнаха внимание на това, което ние отдавна знаем – липсата на защита на данните при китайските аналози.“,– коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. – 

За MyKi и сигурността на данните

Продуктите MyKi (MyKi Watch и MyKi Touch) са умни часовници, предназначени за деца над 4-годишна възраст. Те работят със SIM карта и са устройства от ново поколение, които позволяват на родителите да наблюдават местоположението на децата си и едновременно с това да комуникират с тях чрез телефонни разговори и текстови съобщения. Те служат като GPS, GSM и часовник и помагат на родителите да се чувстват спокойни за безопасността на най-милите си същества.

Продуктите MyKi са бранд, регистриран в ЕС, и са производство на  IoT компанията Алтерко Роботикс, част от холдинга Алтерко АД. Алтерко Роботикс  разработва фърмуера на устройствата и мобилното приложение в сътрудничество с други компании, които са част от холдинга Алтерко. Алтерко Роботикс прилага най-високите стандарти за сигурност, за да гарантира защита на личните данни. Алтерко Роботикс е администратор на лични данни, регистриран в Комисията за защита на личните данни под идентификационен номер 418975.

Към момента продуктите MyKi се предлагат в повече от 60 страни в сътрудничество с над 25 мобилни оператора по света, обслужвайки стотици хиляди доволни клиенти – както деца, така и родители. Продуктите MyKi имат ясен произход и предоставят на крайните потребители подробна информация за обработката на данните. Предоставяйки услугата MyKi, Алтерко Роботикс извършва строг контрол, за да се предотврати неоторизиран достъп до личните данни, които съхранява.

Защита на личните данни:

• Компанията Алтерко Роботикс е вписана с идентификационен номер 418975 в „Регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри на лични данни“, поддържан от Комисията за защита на личните данни в България.

• Алтерко Роботикс оперира, като стриктно спазва най-високите европейски стандарти за сигурност на данните и се стреми да прилага най-добрите практики в областта на защитата на данните.

• Алтерко Роботикс събира и обработва лични данни в съответствие с Регламента на ЕС за поверителност. Потребителите са информирани надлежно за общите условия, които са умишлено опростени, за да бъдат лесни за разбиране, и тяхното съгласие е събрано по електронен път съгласно законовите разпоредби и документирано за доказателство. Клиентите незабавно се уведомяват за всякакви промени в гореспоменатите условия.

• Устройствата MyKi са продукти с EUR 1 сертификат, в който изрично е посочена страната на произход – като ЕС, и които отговарят на всички технически изисквания на ЕС за радиооборудване в съответствие с Директивата за радиосъоръженията 2014/53 /ЕС.

• Продуктите MyKi използват мрежите на мобилните оператори за целите на извършване на телефонен разговор и пренос на данни и следователно спазват същите стандарти за безопасност и процедури за сигурност, които се спазват от мобилните оператори по света и с които Алтерко Роботикс си партнира на международно ниво.

Функционална сигурност:

• За да създаде свой профил в безплатното приложение MyKi Watch, клиентът трябва да въведе потребителско име, парола, която съдържа най-малко 6 знака, личен мобилен номер, както и 10-цифрения сериен номер на устройството (ID, показан на кутията). След това потребителят натиска бутона „Код за сигурност“ в приложението и часовникът MyKi получава код от 4 символа. Клиентът въвежда този код в приложението, въвежда името на часовника и номера на SIM картата, поставена в MyKi. Това гарантира комуникацията на детето с ограничен кръг от хора.

• За гласов разговор устройствата MyKi използват стандартната технология на мобилните оператори, без прекъсвания – т.е. гласовите разговори с MyKi са толкова защитени, колкото стандарт мобилен телефонен разговор.

• Контрол върху устройството е възможен само чрез приложението MyKi Watch, където само родителите имат достъп, а от гледна точка на сървъра, както бе обяснено по-горе, Алтерко Роботикс изпълнява всички необходими мерки за предотвратяване на неупълномощен достъп.

• Ако потребителят иска да се откаже от услугите на MyKi, достатъчно е да изтрие MyKi приложението от телефона си и неговите/нейните данни ще бъдат изтрити.

Алтерко Роботикс прилага стриктни вътрешни политики, за да се гарантира неприкосновеността на личните данни и безопасността на децата.

***

За Алтерко Роботикс:

Алтерко Роботикс е изцяло българска компания, част от холдинга Алтерко. Компанията се занимава с разработка на иновативни IoT решения и продукти. Засега основните направления на развитие са две – умни устройства за локализиране от серия MyKi, какъвто е детският часовник MyKi, и системи за автоматизация на дома. Компанията има амбициите да разширява продуктовата си гама с нови и иновативни разработки. 

 

***

 За Алтерко:

Холдингът Алтерко е лидер в телекомуникационния сектор в Източна Европа с над 15-годишен опит в сегмента на мобилните услуги с добавена стойност (MVAS). Компанията е със 100% българска собственост, над 100 служители, офиси в България, Румъния, Македония, Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ и предлага услугите и продуктите си в още над 10 държави.

Холдингът включва 12 компании. Тера Комюникейшънс АД и Теравойс ЕАД са водещи фирми в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг, SMS промоции и SMS игри в България. Алтерко Роботикс е компания за иновативни решения в IoT сферата. Основна част от продуктите на компаниите в групата на Алтерко АД се разработват и поддържат от българския офис на дружеството. Консолидираните приходи на холдинга за 2016 възлизат на над 32 млн. лв. От 1 декември 2016 г. акциите на Алтерко АД се търгуват на Българската фондова борса. Борсовият код на емисията е A4L.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5 015 преглеждания

Comments are closed.