Без фритюрници в бургаските детски градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nikolov-petrova-burgas-friturnici

Фритюрниците ще бъдат изхвърлени от кухните на всички детски градини в Бургас. Това заяви Димитър Николов на първото обучение по здравословно хранене на учителите и персонала от всички детски градини в общината. Над 200 директори, готвачи, здравни работници, фирми, обслужващи столовото хранене на учениците, много настоящи и бъдещи родители, изслушаха лекцията на един от най-добрите експерти по здравословно хранене в България – проф. Стефка Петрова. Тя е ръководител на националните проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България, на осем международни проекта със СЗО, УНИЦЕФ, Харвардския университет в САЩ, Европейската комисия.

Вие сте първият български град, който проявява загриженост и предприема реални мерки за правилното хранене на децата“, каза проф. Петрова.

Тя ще консултира новата програма, която трябва да предизвика фундаментални промени в хранителната култура на Бургас.

„Искаме тази промяна да започне с най-малките. Тя включва ново меню и различен начин за приготвяне на продуктите.  Храненето в детските градини ще е с повече риба, плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб. Ще закупим нови уреди за готвене на пара, както и във вакуумирани торбички, което е част от молекулярната гастрономия. Не можем да оставим грижата за детското хранене само на семействата, макар че това е най-лесният вариант. В промяната трябва да участваме всички и аз много разчитам на широка подкрепа от бургазлии. Всяка малка крачка е полезна и е време да направим първата“, каза Димитър Николов.

От следващата седмица проф. Петрова и експерти от дирекция „Образование“ ще започнат оглед на кухните във всички детски градини. Те ще извършат анализ на това, какви нови уреди за готвене трябва да бъдат закупени от Община Бургас и къде се налага преоборудване на кухните. Проф. Петрова ще разработи и специални здравословни рецептурници, които да бъдат обсъдени с екипите на детските градини и въведени впоследствие. Тя категорично подкрепи намеренията на Община Бургас и също постави специален акцент върху по-голямата консумация на риба, тъй като нейните мазнини са полезни за мозъка и вдигат коефициента на интелигентност при подрастващите. Според нея родителите трябва да я включат в детското меню още на 6-месечна възраст.

В лекцията си проф. Петрова призова да не поощряваме децата да консумират чипсове, солени ядки, салами, кренвирши, маргарин, сладки десертчета. Пържените и мазните храни не са подходящи за тях. Хубаво е в детското меню да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, риба, сурови ядки, постни меса, боб и леща, зелени подправки като магданоз, копър.

На масата винаги трябва да има вода! Това важи и за детската градина, и за вкъщи. Децата трябва да свикнат да пият вода по малко, но често и през целия ден.

„Разнообразието стои в основата на здравословното хранене. Учете децата от малки да уважават българската кухня. Тя е вкусна и полезна“, каза още проф. Петрова.

 

Източник: dnikolov.eu

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,231 преглеждания

Comments are closed.