Бебетата обичат гласа на мама, но учат думички от татко

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father talking

Науката отдавна е установила, че бебетата усвояват редица умения още преди да се родят. Едно от тях е способността да научат звуковете и думите от езика на своите родители. Това се случва благодарение на майките, който често си говорят със своите неродени бебета.

Новородените също така имат способността да разпознават гласовете, които са чували през последния триместър от бременността, след раждането и определено предпочитат да чуват гласа на мама, особено в самото начало след раждането.

Гласът на татковците обаче, се оказва не по-малко значим. Особено що се отнася до развитието на езиковите способности на бебето.

Проучване от Лабораторията по съвременна антропология в Университета Фудан в Китай е установило, че реално и двамата родители влияят върху начина, по който бебето усвоява родния си език, но всеки родител дава на детето си определен набор от възможности за усвояване на езиковите възможности, които са различни.

Учените са установили, че докато едно бебе може да се успокои само при звука от майчиния глас, но трупа речников запас от онова, което му казва бащата. Проучването показва още, че има здрава връзки между бащините гени и лексикалните способности, докато майчините са силно свързани с фонетичните характеристики на речта.

Това въздействие върху езиковото развитието на бебетата е възможно да бъде реализирано най-успешно, когато децата са на възраст между 2 и 3 години. Децата, чиито бащи използват по-разнообразен и богат речник, имат по-стабилен и бърз езиков напредък, докато речникът на майките не влияе в същата степен върху развитието на речта на детето.

Проведените проучвания изтъкват значението на присъствието на двамата родители, когато става дума за отглеждане на деца. Освен това показват значимостта на бащиното присъствие във всеки етап от развитието на детето.

Чудесно начало за успешната речева комуникация между бащите и бебетата още от първите дни на техния живот е татковците да бъдат поощрени да гушкат своите наследници. В по-късен етап това просто действие ще има положителна роля за отношенията между баща и дете, на по-късен етап прегръдката стимулира способността за усвояване на нови знания.

От огромно значение е времето, което бащите отделят за игра с децата си. Пеенето на песни, говоренето в рими – това поощрява децата да слушат внимателно, а когато слушат внимателно, те чуват думите и така ги научават по-лесно.

Учените казват още, че никога не е твърде рано бебето да започне да учи.

Обогатяването на речника на детето е само едно от предимствата, с които бащите могат да допринесат за развитието и благополучието на своето дете. Присъствието на бащата дава сигурност на бебето, то е по-спокойно, по-рядко се притеснява, а това е предпоставка за по-лесно усвояване на нови умения.

В заключение учените допълват, че децата, чийто бащи участват активно във възпитанието и развитието им, израстват по-активни и по-умни като ученици, и са по-успешни и добре реализирани като зрели хора.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,237 преглеждания

Comments are closed.