• No categories

Багрир (Beghrir) – марокански палачинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

baghrir

В Първите седем много обичаме палачинки. Това личи от многообразието на рецепти за това любимо и подходящо за малки и големи лакомство, но днес решихме да добавим още една.

Тя е малко по-различна и идва от Мароко. Багрир са вид палачинки – гладки от едната страна и надупчени с хиляди малки дупчици от другата. Леки и топящи се в устата, можете да ги сервирате с масло и мед или само с пудра захар. Изкушаващо допълнение към тях са леко препечени филирани бадеми или други любими ядки.

Багрир са любимата закуска на мароканците, но и на всеки, който поне веднъж е опитал от тях, при това съвсем не само сутрин, но и по всяко друго време на деня. Дали ще ги подсладите или ще ги поднесете с извара или сирене, зависи от вашия вкус и предпочитания.

Ето продуктите за основната рецепта (за около 35 палачинки):

375 гр. фин пшеничен или царевичен грис

125 г. пшенично брашно

1 кафена лъжичка сол

¼ л прясно мляко (ако постите вода)

¾ л вода

3 яйца (по време на пости без тях)

40 гр. жива мая, разтворена в две супени лъжици вода

Приготвяне:

Пресейте гриста и брашното и ги сложете в дълбок съд, посолете. (Мароканците използват глинен негледжосан съд, но ако нямате под ръка подобен и всеки друг ще ви свърши работа.) Смесете хладкото прясно мляко и водата, прибавете разбитите яйца и разтворената мая и започнете да наливате в съда при сухите съставки. Наливайте течността малко по малко, но достатъчно бързо, за да се получи гладка, лека и кадифена смес. Поставете съда с добре разбитата смес на топло и затворете или покрийте. Оставете сместа да втасва за около час.

След като отворите съда, сместа трябва да е пенеста и да е удвоила обема си. Разбъркайте я с дълбока лъжица или черпак. За една палачинка е необходимо количество равно на ¼ черпак.

Изсипете сместа върху плочата или в тигана и с обратната страна на черпака леко разстелете на равномерен пласт.  Печете само от едната страна. Ще забележите как постепенно се образуват  хиляди малки дупчици. Не я обръщайте, както сте свикнали да правите с обикновените палачинки, а я извадете с шпапула и поставете в широка плоска чиния с гладката повърхност надолу. Почистете плочата със суха домакинска хартия и повторете операцията до изчерпване на сместа.

Важно:   Не поставяйте палачинките една върху друга преди да изстинат. Разтопете голямо парче масло и бързо потопете първата палачинка. Поставете я в чиния и я покрийте с непотопена. Следващата пак я потопете и така до края. Преди сервиране затоплете палачинките във фурната за няколко минути на слаб огън.
(Ако постите използвайте растително масло.)

Пекат се на сач, тефлонова плоча или по обичайния начин – на сух тиган с незалепващо покритие.

Мароканските палачинки изглеждат нетрадиционно, а на вкус много ни заприличаха на бабините катми. По принцип се правят по-малки от обикновено, но вие можете да ги приготвите с големина, каквато на вас ви харесва.

Традицията прибавя и чашка силен ментов чай към тях.

Да ви е сладко!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,799 преглеждания

Comments are closed.