Бабата по майчина линия е най-важният човек за детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baba-vnuche

Всеки от нас свързва с бабите най-сладките си спомени от детството. Бабите често позволяват на внуците си нещата, които най-строго са забранявали на своите собствени деца и не случайно самите те ги наричат „отмъщението на родителите“, като са склонни да прескачат важни възпитателни принципи в контактуването си с тях. Сигурно затова децата обичат да са с тях във всеки възможен момент, а те са готови да им подарят незабравими мигове на взаимност.

Всеки има поне една дузина причини да обича, цени и дори да боготвори своите баби и да намира прилики и сходства с тях, а с някоя дори повече от очакваното. Понякога е възможно да открием много повече прилики с баба си, отколкото със собствените си родители, както във външността, така и в характера. Често тези прилики са по-лесно забележими за приятелите и останалите ни роднини, които не са в непрекъснат контакт с нас, но вгледаме ли се внимателно, много вероятно и ние самите с удивление да открием сходства, за които доскоро не сме и подозирали.

Оказва се, че за тези сходства, и по-специално за приликите във външността и в характера между децата и бабите по майчина линия, има научно обяснение и то се корени в генетиката.

Според учените голяма част от генетичния материал, който децата наследяват, е от родителите на техните родители. Именно това е причината за често срещаните прилики между баби, дядовци и внуци.

Генните инженери твърдят, че най-много гени децата наследяват от бабите по майчина линия. Те дори допускат, че чувствата, които бабата изпитва по време на бременността на своята дъщеря оказват влияние върху формирането на характера на бебето и са важни за бъдещето му развитие въобще. Специалистите твърдят още, че емоциите, преживяванията, поведението, добрите и лошите навици, както тези на родителите, така и тези на бабите и дядовците се отпечатват върху характера на децата и се нареждат веднага след генетичното наследство, което те получават още със зачеването.

Разбира се, като всяко твърдение и това има своите изключения и не е задължително децата да приличат само и единствено на майките на своите майки. Голяма е вероятността едно бебе да прилича преди всичко на своите родители, а много вероятно и на родителите на баща си.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,171 преглеждания

Comments are closed.