Антиваксърските настроения у нас и нуждата държавата да вземе отношение по въпроса

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaccines

Българска педиатрична асоциацияАсоциация Родители и Българска асоциация по семейно планиране излязоха с обща позиция в подкрепа на националната политика за имунизация на децата срещу предотвратими заболявания. Тя е в отговор на новата вълна антиваксинални публикации, породени от решението на Сливенския административен съд по казус с ограничаване на достъпа на неваксинирано дете до детско заведение. Позицията бе изпратена до Цвета Караянчева – Председател на Народното събрание, Кирил Ананиев -Министър на здравеопазването, Красимир Вълчев – Министър на образованието и науката и Елеонора Лилова – Председател на Държавна агенция за закрила на детето.

През 2019 г. Европейската комисия и Световната здравна организация обявиха антиваксиналните настроения за една от десетте заплахи пред здравето на човечеството. Зачестилите случаи на опасни заболявания показват, че спадът на покритието с имунизации сред децата е предпоставка за избухването на епидемии, чиито последствия е трудно дори да си представим. Днешните родители са израсли в общество, което в голяма степен е овладяло най-страшните детски заразни болести и нямат личен опит от сблъсъка с трагедията на пострадалите деца. Това подхранва значителен скептицизъм по отношение на нуждата от имунизиране на децата и е необходима постоянна и системна работа за поддържане на доверието към имунизациите – нещо, което институциите, за съжаление не правят последователно.

Право на родителите е да вземат решение относно имунизациите на собственото си дете, но също така задължение на обществото е да защити другите деца от риска, на който ги излагат неимунизираните. Особено уязвими са децата, които не могат да бъдат имунизирани поради медицински причини и тяхната единствена защита е колективният имунитет, а той може да бъде постигнат единствено чрез високо ваксинално покритие. В тази посока са и политиките за ограничаване на достъпа на неимунизирани по желание на родителите деца до детски градини и ясли – места, където поради струпване на много деца рискът от предаване на инфекцията е повишен. Намираме това ограничение за наложителна мярка и смятаме отпадането му за високорисково за най-уязвимите деца.

Българска педиатрична асоциация, Асоциация Родители и Българска асоциация по семейно планиране смятат, че конкретното решение на Сливенския административен съд, взето без експертно становище, не допринася за защита на обществения интерес и не отчита правото на уязвимите деца да растат в сигурна и защитена среда. Настояваме отговорните институции да вземат компетентно отношение по казуса и необходимите мерки за прилагане на националната политика за имунизация на децата срещу предотвратими заболявания.

Наложително е Министерство на здравеопазването да проведе широка информационна кампания сред родителите за необходимостта от имунизации и сме готови да допринесем със своята експертиза и усилия за реализирането й, се казва в становището.

Административният съд в Сливен разреши неваксинирано дете да посещава детска градина

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

765 преглеждания

Comments are closed.