10 неща, които майките на момичета да си припомнят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяка майка на момиче обикновено си мисли, че е напълно достатъчно, че тя самата е била момиче, за да знае как да го отгледа и възпита по най-добрия начин. Схващането, че това ще помогне да го разбира, да му съчувства и да го съветва по правилните начини, обаче, не винаги се оправдава, защото в действителност нещата са доста по-сложни.

za-kakvo-slujat-maikite

Какво трябва да знаят майките на момичета?

1. Наивно е да си мислим, че можем да предпазим малките си момиченца от рекламите на розови понита, истории за принцеси и чудовища, Барбита, Спондж Боб, миньони и всякакви Дисни герои, които дебнат на всяка крачка. И колкото и да се опитваме да избегнем анимационните филмчета и рекламите в ежедневието си, те така или иначе натрапчиво ни преследват и са буквално навсякъде – като малки фигурки на касата в магазина, гледат ни от стикери и списания, химикалки, моливчета, значки, те са и на розовите нощнички, раници и пантофки. И не само това, те са обсебили дори приятелчетата на нашето момиче в детската градина, и още по-лошо – децата на нашите приятели. Колкото повече се съпротивляваме да ги купуваме, толкова по-силно те са желани. И макар с вътрешно съпротивление, в повечето случаи продължаваме да ги купуваме!

2. Между „умея да отстоявам своето“ и „повишавам тон и крещя“ границата е незначителна, тънка и лесно чуплива. Да се опази добрият тон е трудно, но винаги е по-добре да кажем това, което искаме с решителен и категоричен тон, отколкото да крещим. Детето трябва да разбере, че не е нужно да крещим, за да бъдем чути и разбрани.

3. Малките момиченца обичат да избират бельото и дрешките си сами. Обикновено майките пренебрегват този факт, но е точно така, защото за тях не е достатъчно да им е само удобно, момиченцата обръщат внимание и на детайлите – красивите елементи в облеклото им ги карат да се чувстват специални.

4. Независимо дали е на 7 или на 37 – всяко момиче преживява своите драми по свой начин и никой не може да промени това. Дали защото не е поканена на партито на своя приятелка или са я лишили от участие в училищното представление – рядко може да бъде успокоено след такава случка едно дете. Най-добре е да предложим алтернатива – да направим парти у дома или просто да пуснем любимата си музика и заедно да потанцуваме. Задълбаването в драмата не би довело до нищо добро.

5. Често се случва мама да е строга, а татко да е клоунът за разтуха и веселба. Няма нищо лошо в това, нали затова сме го избрали за съпруг – той е забавен, весел и изобретателен! В повечето семейства с момиченца този модел е доста популярен. Всяка минута с бащата е празник за децата. Той се шегува с тях, разказва им забавни истории, учи ги на толкова интересни и различни неща, и така им показва как да се справят с трудните неща. Всяка майка трябва да приема с благодарност подобна възможност.

6. Момичетата обичат да говорят много и непрекъснато. Всяка жена ще се съгласи с това, но едно е когато ти говориш, а съвсем друго – когато се налага да слушаш. И въпреки, че децата са остроумни и в повечето случаи споделят невероятни свои наблюдения и правят удивителни заключения, ние рядко успяваме да им обърнем достатъчно внимание, не защото не ги уважаваме и зачитаме, а защото просто нямаме достатъчно свободно време. А, трябва да намираме.

Майчинството,
оказва се, ни помага да разберем  не толкова нашите дъщери,
колкото нашите собствени майки, извървели този път преди нас.  

7. Момичетата неотклонно следват модела на поведение на своите майки, особено по отношение на храненето. От голяма важност е да не им натрапваме своите собствени мисли за диети и перфектна фигура и че е нормално да се хранят само със зелена салата. Е, разбира се, не е добре да си мислят и че поничките са основна хранителна единица. И тук е важно да се намери баланса.

8. Винаги е малко да им кажем, че са красиви. Защото нашите момиченца са очарователни и ни се иска да им го повтаряме непрекъснато, но би било чудесно да им казваме и че те са много повече: добри, умни, талантливи, весели, забавни, изобретателни. Хубаво е всяко момиче да знае, че е красиво, но е добре да е наясно, че това не е най-важното качество у човека.

9. В дъщерите си ние винаги ще виждаме себе си. Те, също като нас, имат постоянна нужда от одобрение и панически страх от критика, затова е добре да ги научим понякога да бъдат и снизходителни към себе си, но и към другите. И ако са наследили нашата физика, с широки бедра и тесни рамене, да не се комплексират от това.

10. Майките винаги ще са модел на подражание за своите момичета. Най-важният! Независимо, че има милиони невероятни жени от миналото и настоящето, които са достойни за пример и подражание. Изписани са милиони редове, направени са хиляди телевизионни предавания и филми за това, как една жена да бъде щастлива, красива, успешна, но майките винаги ще са на първо място за своите дъщери, дори това да не си личи от пръв поглед.

 

По материали от woman-rules.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,010 преглеждания

Comments are closed.