Мамо, какво има за закуска?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zakuska

Признавам си, че съм малко тиранин на тема закуска. Искам момичетата ми да ядат засищаща, здравословна храна и като цяло не оодбрявам зърнените закуски в пакетчета, особено в училищни дни. Като учител вярвам, че една стабилна закуска е ключова за концентрацията, което, очевидно, има цялостно влияние върху представянето в училище.
Така че, какво ядат на закуска моите момичета?

Плодове:
И двете са луди по боровинките и често започваме с малка купичка свежи или замразени плодчета. Ягодите и портокалите също са много почитани у нас. Често ги смесваме с плодово смути – от боровинки, ягоди и банан е най-любимото им.
Докато си ядат плодовете и си пият смутито, приготвям останалото.
Вариант 1: печен боб с препечен хляб
Вариант 2: овесени ядки с мляко или оризово мляко. При специални случай украсяваме оризовите ядки с цветни захарни пръчици.

За пиене:
Вода или мляко, последното в дни, в които смутитата са извън менюто.
Колкото до мен, аз също трябва да закусвам, иначе ми е изморено и нервно още преди 10 сутринта! За мен обикновено са 2 филии хляб без глутен, щедро намазан с авокадо и придружен с чаша черен чай. Което е проява на пълна липса на въображение, тъй като ям едно и също от около 20 месеца вече. Така че определено е време да потърся някакви алтернативни варианти. Ето какво пробвахме онзи ден.

Домашно направен печен боб

Необходими продукти
1 ч.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
3 резена бекон
1 скилидка чесън, намачкана
1 ч.л. паприка
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
1 консерва нарязани домати, 400 г
1 консерва боб, 400 г
Сол и черен пипер
2 с.л. фино нарязан магданоз
Яйца – по едно на човек

Начин на приготвяне
Загрейте добре зехтина в тиган и задушете лука и чесъна за около 1-2 минути или докато омекнат. Добавете бекона и пържете, докато стане хрупкав. Добавете доматеното пюре и гответе за минута, после сложете паприката, захарта и нарязаните домати. Задушете за 5 минути. Ако мъниците ви предпочитат соса си пюриран, махнете от тигана и пасирайте.

Върнете обратно в тигана. Разбъркайте в него боба, магданоза, солта и пипера и оставете да къкри за 2 минути.

Сервирайте ястието, докато е топло.

Вариация с яйца

След като сте добавили боба, направете няколко кладенчета в тигана. Чукнете по едно яйце във всяко и покрийте тигана с капак. Гответе, докато яйцата станат както ги обичате. При сервиране гарнирайте с магданоз.

Източник: Childhood101

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,507 преглеждания

Comments are closed.