• No categories

3 рецепти със спанак

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Спанакът е полезен, защото е богат на много важни елементи. За щастие той се намира в магазините по всяко време на годината и представлява икономична и здравословна опция за всяко гранене. От него могат да се приготвят много закуски, основни ястия, гарнитури и сосове.

Ето 3 полезни рецепти със спанак, с които лесно могат да станат част от вашата кухня:


Гнезда от спанак с яйце
Любимата рецепта на Попай моряка

Продукти:
1 кг спанак
3 глави или 4 връзки пресен лук
4 яйца
2 с.л. зехтин
Чесън на вкус
сол
черен пипер

Приготвяне:
Спанакът се нарязва, попарва и отцежда.

В зехтина се задушават лукът и чесънът и се смесват със спанака. Всичко се посолява и подправя с черен пипер. В тава за печене се формят четири гнезда – с вдлъбнатина.

Във всяко гнездо се слага по 1 сурово. Тавата веднага се слага в предварително загрята и гнездата се пекат, докато белтъците на яйцата се стегнат. Сервират се веднага!


Спаначен киш
Малко френско удоволствие

Това е една от най-популярните рецепти за киш във Франция, която се приготвя почти толкова често колкото и прословутия Киш Лорен.

Продукти:

За тестото
400 гр. брашно
1 яйце, размер L
200 гр. масло, нарязано на кубчета
1 чаена лъжица сол
2 супени лъжици ледено студена вода

За плънката
250 гр. крема сирене „Филаделфия“
100 гр. овче сирене
150 мл. прясно мляко
3 яйца
2 супени лъжици разтопено масло
250 гр. листа от спанак, нарязани на ситно
1 скилидка чесън
½ глава кромид лук, нарязан на ситно
1 чаена лъжица сол
½ чаена лъжица пипер

Приготвяне
Брашното се пресява в купа и се обърква с маслото и солта. Получава се смес подобна на трохи. Накрая се добавят яйцето и студената вода. Замесва се тесто, което се увива в домакинско фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. Внимание: тестото трябва да се меси бързо, за да не се стопли!

Охладеното тесто се разточва на кръг с размери, които да покриват дъното и стените на формата за киш. С ръце се притиска към дъното и стените. Основата се надупчва с вилица и се запича в предварително затоплена на 160°С фурна, за 15 мин. или докато добие розов цвят.

Докато блатът се пече, правим плънката. На котлона разтопяваме маслото и добавяме предварително нарязаните спанак, лук и чесън. Всичко се задушава за около 5-6 минути и се подправя със сол и пипер. От време на време се разбърква. Докато се задушава, спанакът пуска вода, която трябва да се изпари напълно.

В купа се разбиват яйцата, прясното мляко и крема сиренето. Добавя се задушения спанак и натрошеното овче сирене,  разбърква се внимателно. Плънката се изсипва върху запечената основа и кишът се връща във фурната, предварително затоплена на 180°С.
Пече се за 30-40 мин. или докато повърхността се зачерви. Кишът се сервира топъл, охладен или студен.


Пролетен спаначен омлет
Пролетна рецепта, подходяща за всеки сезон

Продукти:
10 яйца
500 гр. спанак, измит и отцеден
1 щипка сол
3 стръка магданоз
150 гр. кашкавал
40 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
1 връзка пресен лук, почистен и нарязан на ситно

Приготвяне:
Задушаваме лука заедно със спанака в част от мазнината почти до омекване.

В купа счупваме яйцата и ги разбъркваме с прясното мляко. Прибавяме ситно нарязания магданоз и нарязания на парченца кашкавал. Към тази смес прибавяме леко охладената полузадушена смес от лук и спанак.

Объркваме добре всичко и го изсипваме в сгорещен, с останалата мазнина тиган. Сместа пържим от двете страни до готовност. Омлетът се поднася топъл!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

9,113 преглеждания

Comments are closed.