Тънкостите на аюрведическата кухня

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

aurveda1

Готварски курс посветен на тайните на храната, приготвена по правилата на аюрведа, ще започне на 18-ти април – събота от 17:00 в Център Естествени идеи с водещ Юрий Ковачев.

Курсът „Мъдростта на Изтока“ се състои от 10 занятия, които ще се провеждат всяка събота в от 17:00 до 20:00-20:30. Първото занятие включва теоретична част и има за цел да запознае курсистите с основните принципи на аюрведа (доши, вкусове, качества). В следващото ниво ще бъде представена техниката на приготвяне на основните рецепти – гхи, ориз и една основна рецепта. Едва след това ще се пристъпи към практическото приготвяне на ястия, десерти, супи и добавки към аюрведическото блюдо.

В началните занятия курсистите ще бъдат запознати с техниката на запържване на подправките, задушаването на зеленчуците, след което те сами ще имат възможността да пробват новите си умения, под вещото ръководство и наблюдение на Юрий Ковачев.

Рецептите, които ще бъдат преподадени на участниците включват:

Основни ястия: тиквички с домати и пиперки, зелен фасул с фъстъци или ряпа с моркови (зависи от сезона), картофи със зеле, пикантен патладжан с домати, карфиол с картофи и сметана, карфиол със спанак, картофи със спанак, картофено къри, червена леща.

Десерти: грис халва, мляко с ориз, млечен крем с грис.

Супи и добавки: ласи (айрян с подправки ), доматено чатни, раитата с домати, зеленчукова крем супа, чапати.

Водещият Юрий Ковачев е специалист по aюрведическа кухня и самият той от години се храни според принципите на това древноиндийско познание, включващо различни клонове на медицината, масажи, употребата на билки и други лечебни субстанции, упражнения, очистителни практики, правилно хранене – цялостна грижа за човешкото здраве и благо – физическо и психическо. Аюрведа означава знание за живота – знание, трупано и проверявано с хилядолетия.

Спокойно, съсредоточено и с пълно посвещение – така приготвя храната Юрий, в съзвучие с музиката на Рави Шанкар. Бижутер по професия, Юрий Ковачев от личен интерес и както сам казва „за свое благо“ започва да изучава aюрведа и да прилага принципите й. Постепенно натрупва ценни знания и приятелите му изискват от него да споделя с тях опита си, особено в частта, която пряко се отнася до храненето и готвенето. Започва да готви на семинари, а после лека полека изоставя бижутата и се захваща със сегашната си дейност – вече 6 години Юрий води курсове по аюрведическа кухня.

Курсът ще се провежда всяка събота от 17:00 до 20:00 – 20:30.

Цена на целия курс е 210 лв., може да се плаща и на вноски.

За курса е необходимо да се запишете предварително. Можете да го направите на имейл: info@estestveni-idei.com или на тел: 02/986 61 80.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,481 преглеждания

Comments are closed.