Суфле – за малки и големи лакомници
Суфлето е едно от най-известните френски леки топли предястия, които често плашат много домакини, най-вече с технологията си на приготвяне. Всъщност няма нищо сложно в приготвянето на това ястие, достатъчно е да се спазват пропорциите, за да се е налице винаги отличен резултат. Наред с това консистенцията и съставките му са перфектни за включването на суфлето в менюто на малките локомници у дома.
За да започнете приготвянето на суфлете първо трябва да приготвите сос бешамел:
2 с.л. брашно
2 с.л. зехтин/масло
2 ч.ч. прясно мляко
Брашното се запържва в зехтина/маслото. Щом леко покафенее се добавя млякото при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване.
Останалите продукти са яйца, сирене или кашкавал, гъби, спанак или други зеленчуци, подправки на вкус, в количества според броя на порциите.
Основната рецепта е следната:
След като сте приготвили гъст сос бешамел, още докато е горещ прибавяте към него жълтъците на яйцата, подправките и съответния продукт, според който ще определите своето суфле – кашкавалено, картофено, спаначено, тиквено, рибно или пилешко.
Ако е сирене или кашкавал – настъргвате ги, ако са зеленчуци – сварявате и пасирате, ако е месо – сваряве или го изпичате и накълцавате на ситно.
Накрая към сместа се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци и разбърквате много внимателно и леко с шпатула или дървена лъжица, в никакъв случай с миксер. След това разпределяте сместа в огнеупорни съдчета, предварително намазани с масло и поръсени с брашно. Сместа трябва да заема ¾-ти от вместимостта на съдовете, защото при печене суфлето увеличава обема си.
Непосредствено преди печене повърхността на суфлето се заглажда, поръсва се настърган кашкавал и се слага парценце масло. Печенето обикновено продължава 10-20 минути, докато придобие приятно златист загар и се надуе. Фурната е умерена – 180 градуса.
За да не спадне обема му и да не загуби пухкавата си консистенция, суфлето се оставя на отворена фурната, докато се охлади.
Суфле с кашкавал и тиквички
600 гр. тиквички
250 гр. кашкавал
4 яйца
сол, черен пипер
Почистените, сварени и добре отцедени тиквички намачкайте с вилица или пасирайте и заедно с настъргания кашкавал прибавете към вече приготвения сос бешамел. Разбийте белтъците на четирите яйца на твърд сняг и ги прибавете към сместа с леко разбъркване на ръка. Сместа трябва да е пухкава и лека, сложете във предварително загрята фурна веднага. Не отваряйте по време на печенето, защото студения въздух ще развали суфлето. След като се запече, придобие златиста коричка и се надуе, можете да изключите фурната, да открехнете вратичката и да оставите суфлето да изстива постепенно. Ако го извадите веднага, рязката смяна в температурата ще предизвика спадане.
7,227 преглеждания