4 важни хранителни елемента, които може би пропускате

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Нутриенти са всички хранителни вещества и елементи, които човек си набавя от обкръжаващата го среда и които са необходими за неговото тяло, за да може то да се развива, поддържа, възстановява и функционира. За съжаление в днешния забързан и динамичен свят, ние все по-често предпочитаме храни, които нямат нищо общо със здравословния начин на живот.

За да може вашият организъм да функционира по-добре, се уверете, че изброените по-долу нутриенти присъстват във вашето меню:



Омега-3 мастни киселини

Проучванията показват, че приемането на омега-3 мастни киселини намалява риска от заболяване на сърцето. Този нутриент е от изключителна важност, тъй като регулира и гарантира голяма част от функциите на имунната система. Той също така помага срещу аритмия, срещу образуването на плака и възпаление на артериите, поддържа нивото на кръвната захар в норма.

Откъде може да бъде набавен:

Тлъсти риби като сьомга, пъстърва и от сардини. Яденето на такъв тип риба веднъж или два пъти седмично намалява риска от заболяване на сърцето с цели 36%.


Повече за омега-3 мастните киселини вижте тук:

mozuk-vruzki   Омега 3 мастните киселини

 


Витамин D

Дълги години, учените са мислели, че единствената роля на витамина D e да подобри усвояването на калция от храната. Сега проучванията показват, че този нутриент може да намали хроничната болка, да облекчи предменструалния синдром, да предпази от сърдечно-съдови забявания и дори рак.

Проблемът е, че голяма част от нас не приемат достатъчно витамин D. Хората обикновено си набавят необходимите количества от него чрез слънцето. Но в наши дни, ние се пазим от слънцето и нивата на този витамин са доста намалели. Дневната доза витамин D е около 1000 IU.

Откъде може да бъде набавен:

Дори да приемате богати на витамин D храни като сьомга, подсилено мляко и зърнени варива, това няма да е достатъчно за набавяне на нужното количество от 1000 IU. Приемайте допълнително добавки, които съдържат витамин D.


Фибри

Фибрите биват наричани още влакнини или баластни вещества. Тези нутриенти поддържат кръвната захар в норма и предпазват от редица сърдечно-съдови проблеми. Средната ни дневна доза трябва да бъде около 14 g. 

Откъде могат да бъдат набавени:

За щастие фибрите са лесни за намиране. Те се намират в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата (зрял боб, леща, грах, соя). Към тях спадат целулозата, лигнинът, пектинът, желатинът, слизестите вещества, гуарът, арабската гума и други. Млечните и животинските храни (мляко, сирене, яйца, месо, риба) не съдържат никакви фибри. Храните, богати на мазнини, са бедни на влакнини и обратното.


Още по темата:

  10 хранителни вещества, от които се нуждае всяко дете


Калций

Калцият предотвратява редица заболявания като се започне от диабет и рак и се стигне до хипертония и заболявания на сърцето. Той изпълнява изключително важни функции в човешкия организъм като участва в кръвосъсирването, в провеждането на нервни импулси, в мускулното съкращение, в изграждането на костната тъкан. Препоръчителната дневна доза е 1,000 mg за жени на възраст между 19 и 50 години и 1,200 mg за жени на възраст между 51 години и нагоре.

Откъде може да бъде набавен:

Сред най-добрите естествени източници на калций са: сусамът, черният боб, сьомгата, бадемите, броколите, зеле, ряпа и скариди. Пълният списък с храни, богати на калций, както и необходимте дневни дози от този елемент за възрастни и деца, можете да откриете тук: Калцият и децата – по колко и от къде

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,364 преглеждания

Comments are closed.