• No categories

Тортиля със зеленчуци и скариди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тортиля със зеленчуци и скариди

Тортилята е традиционно ястие от испанската кухня.
Изключително вкусно и хранително и в същото време лесно
за приготвяне.  Испанците съветват яйцата за тортиля да се разбиват единствено с вилица. Тортилята се сервира топла, въпреки,
че студена също
е вкусна. 

 
Продукти:
  • 300 гр. картофи
  • 1 глава лук
  • 1 малка тиквичка
  • 4 суп. лъж. зехтин
  • 3 големи яйца
  • 100 гр. сварени коктейлни скариди
  • сол, черен пипер
Картофите и тиквичката се нарязват на малки кубчета.
 
Лукът се нарязва на полумесеци.
 
Половината зехтин се загрява в дълбок тиган. Прибавят се картофите и се запържват за няколко минути, докато придобият лек златист цвят. Разбъркват се периодично, за да не загорят. Добавя се лукът и тигана се похлупва с капак. Зеленчуците се задушават за 15 минути.
 
Добавят се тиквичките и зеленчуците и се готвят още 15 минути, без капак. 
 
Зеленчуците се изцеждат, ако има останала течност в тях (при мен нямаше). Към тях се добавят скаридите.
 
Яйцата се разбиват с вилица в голяма купа. При тях се изсипват зеленчуците, посоляват се със сол и черен пипер и сместа се разбърква хубаво.
 
Останалата половина зехтин се загрява в тигана. Сместа се изсипва наведнъж и се притиска към дъното на тигана с шпатула.

Омлета се готви  7-8 минути, непокрит на силен огън.
 

Приготвя се плоска чиния с размера на тигана. Когато омлетът е готов от едната страна с помощта на чинията се обръща от другата страна. Чинията се поставя върху тигана и се обръща на обратно, така че омлета да падне в нея. След това се връща в тигана (неопечената повърхност да отиде на дъното на тигана) и се допича за 5 минути. Сервира се топла.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,752 преглеждания

Comments are closed.