Рецепти с киви
Кивито е един от най-полезните плодове и сега, когато му е сезонът е добре да го използваме максимално. За да разнообразите начина му на консумация, ви предлагаме 3 различи, но все много апетитни рецепти.
Салца с киви и авокадо
Необходими продукти:
– 6 добре узрели плода киви
– ½ ч.ч. семена от нар
– 1 авокадо
– ½ краставица
– 1 люта чушка (по желание)
– 1 ч.л. зехтин екстра върджин
– 1 ч.л. прясно изцеден сок от лимон или лайм
– 1 с.л. накълцан магданоз
– сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете кивито, авокадото и краставицата. На авокадото отсранете костилката, на краставицата – семките. Нарежете всичко на дребни парченца.
2. Сложете продуктите в купа и добавете нара.
3. Смесете зехтина с лимоновия сок и магданоза. Поръсете салатата и подправете на вкус със сол и пипер. Внимателно разбъркайте.
Ванилов чийзкейк с киви
Необходими продикти:
– 4 с.л. масло + още за намазване
– 4 големи яйца
– 1 ½ ч.ч. натрошени бисквити
– 1 ч.л. чист ванилов екстракт (може и есенция)
– 1 ч.ч. + 1 с.л. захар
– 675 гр. крема сирене (със стайна температура)
– 450 гр. заквасена сметана
– 2-3 бр. киви
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с масло дъното и стените на 23-см форма за печене.
2. За да направите блата, разтопете маслото в подходящ съд на средна температура. Прибавете натрошените бисквити и 1 с.л. захар и разбъркайте добре. Прехвърлете трохите в тавата и притиснете добре по дъното и стените (на около 2 см.)
3. В купа смесете крема сиренето, жълтъците, ¾ ч.ч. захар и ванилията. Разбийте с миксер на средна скорост, докато стане гладка смес. В друг съд, с чисти бъркалки, разбийте белтъците на сняг. Прибавете към сместа със сиренето и разбъркайте много внимателно с шпатула или лъжица. Изсипете в тавата и загладете.
4. Печете около 45 минути или докато крайчетата станат приятни кафяви. Извадете от фурната и оставете да изстива около 10-15 минути.
5. Докато изстива, увеличете фурната на 200 градуса. В купа смесете добре сметаната и останалата ¼ ч.ч. захар. Изсипете върху чийзкейка и загладете. Върнете във фурната за още 10 минути.
6. Оставете напълно да изстине, след което го покрийте и приберете за няколко часа в хладилник.
7. Обелете плодовете и ги нарежете на полу-месеци. Украсете сладкиша. Режете парчетата с мокър нож.
Смути с киви и ягоди
Необходими продукти:
– 1 киви, обелено и нарязано
– 140 гр. ягоди (може и замразени)
– ½ ч.ч. кисело мляко
– 1 с.л. мед
– киви и ягоди за украса
Начин на приготвяне:
1. Сложете всички продукти в блендера и разбийте добре.
2. На шишче нанижете кубчета киви и ягоди. Изсипете сместа в подходяща чаша и украсете с шишчето.
8,383 преглеждания