Хек с доматен сос и маслини
Слагате ли на масата риба поне веднъж седмично или се случва само на Никулден? Ползите от рибата, какво знаем не са една или две и е важно често да си я приготвяме. Освен това, не е нужно рецептата да е сложна, за да се вкусна. Тази е точно такава.
Необходими продукти:
– 1 кг филе от хек (треска, пангасиус)
– 1 глава лук
– 800 гр домати белени (може и от консерва)
– 5 скилидки чесън
– черни и зелени маслини за гарниране
– 60 мл. зехтин
– черен, червен и бял пипер
– индийско орехче
– сол
– пресен босилек за украса
– 1 щипка захар
– брашно или галета за овалване
Начин на приготвяне:
1. Нарежете рибата на едри парчета и я овкусете с всички подправки.
2. В подходящ съд задушете в малко мазнина нарязания лук и чесън. Добавете доматите. Оставете да се готвят на бавен огън, докато се сгъсти соса.
3. Овалвайте парчетата риба в малко брашно и запържете до златисто от двете страни.
4. Подредете хека в тава, залейте с доматения сос и печете в загрята на 190 градуса фурна.
5. Поднесете, гарнирано с маслините и стръкчета босилек.
Още рецепти:
5,814 преглеждания