7 летни безалкохолни коктейла
Лятото дойде и ще става все по-горещо. Имаме нужда от разхлаждане, освежаване, леден полъх. Перфектният начин да се случи това са студените, цветни, вкусни плодови коктейли. Предламе ви нашите Седем:
Динена лимонада
Един прекрасен изключително летен коктейл. Може да променяте сладостта като увеличите количеството на меда или пък, ако обичате киселото – количеството на лимоните.
Продукти:
– парчета диня около 700 г (без кората и костилките)
– кората от 1 лимон
– 3/4 ч.ч прясно изцеден лимонов сок
– 1/2 ч.ч светъл мед
– 1 лимон на резени за украса
Начин на приготвяне:
1. Поставете парчетата диня в кухненски робот или блендер и ги пюрирайте до гладка смес. Прецедете през сито като разбърквате. Пресипете в голяма купа или кана и прибавете лимоновата кора.
2. В съд смесете сока от лимона и меда и разбъркайте, докато медът се разтвори напълно. Добавете към динената смес. Разредете с 1 1/2 чаши студена вода (може да опитвате, за да си го направите на вкус), покрийте купата и приберете в хладилника да изстине добре.
3. Сервирайте с много лед в красиви чаши, украсени с лимоновите резени.
Шоколадов коктейл
Този кремообразен, шоколадов, абсолютно неустоим безалкохолен коктейл е идеален за деца, шофьори на парти и изобщо за всички любители на шоколада!
Продукти за 3 порции:
– 150 г млечен шоколад
– 210 мл прясно мляко
– 75 мл ванилов сироп
– лед
– 3 чаши за мартини
Начин на приготвяне:
1. Изсипете млякото в съд с незалепващо дъно и го сложете на огъня. Затоплете го, но без да завира.
2. Натрошете половината от шоколада на парчета и ги прибавете към млякото. Внимателно разбъркайте, докато се получи равномерна и гладка шоколадова смес.
3. Оттеглете от котлона и оставете 1 час на стайна температура да се охлади. След това преместете в хладилник.
4. Когато се охлади добре, изсипете сместа в шейкър и добавете ваниловия сироп и леда. Разклатете хубаво около минута и разпределете в чашите за мартини.
5. Може да украсите ръба на чашите с парченце шоколад , листа мента или да поръсите с малко шоколадови стърготини.
Тропическа страст
Разхладете лятото с този жаждо-утоляващ коктейл от манго, портокали и маракуя. Може да го сервирате чист или смесен с газирана вода или шампанско.
Продукти:
– 1 голямо манго
– сокът от 2 портокала
– сокът на 1 лимон
– 150 мл сок от маракуя (може натурален сок)
– газирана вода или шампанско (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Обелете мангото и отстранете костилката. Поставете парчетата в пасатор или кухненски робот и пюрирайте.
2. Добавете портокаловия и лимоновия сок и след това и натуралния сок от маракуя. Разбъркайте.
3. Сервирайте коктейла чист, с газирана вода или шампанско.
Гроздова свежест
Пригответе си домашен гроздов сок, като направите на пюре и изцедите гроздовите зърна, за тази сладка и освежаваща за летните горещини напитка. Ако гроздето, което ползвате е достатъчно сладко, няма да имате нужда от цялото количество мед. Направете си го по ваш вкус.
За по-слециални случаи може да замразите гроздови зърна, които да пуснете след това в чашите.
Продукти:
– 4 чаши червено грозде, без семки + допълнително за украсата
– 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
– 2 с.л. мед
– 2 ч.ч. сода
Начин на приготвяне:
1. Пасирайте гроздето в блендер. Върху голяма купа или кана прецедете получената смес през фино сито или марля. Хубаво притиснете, за да изцедите целия сок.
2. Добавете лимоновия сок и меда. Разбъркайте добре, докато меда се разтвори. Прибавете содата.
3. Разпределете в чаши, пълни с лед и гарнирайте със замразените гроздови зърна.
Малинов шприц
Вкусна, освежаваща и ниско калорийна алтернатива на подсладените газирани напитки.
Продукти:
– 2/3 ч.ч. пресни малини (може и замразени)
– 2 ч.ч. газирана вода
– 2 клонки прясна мента
– 2-3 с.л. малинов сироп
– лед
Начин на приготвяне:
Накълцайте на ситно ментата, като оставите няколко листенца за украса. Смесете всички продукти в купа. Сервирайте във високи чаши върху много лед и аранжирайте с листата мента.
Перфектната лимонада
Всеки знае как се прави лимонада – изцеждаш малко лимони и добавяш захар и вода. Лесно! Но как да направим лимонадата така, че да е перфектна всеки път. Ето един изпитан метод.
Продукти за 6 порции:
– 1 ч.ч. захар (може да се намали до ¾ чаша)
– 1 ч.ч. вода (за сиропа)
– 1 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
– 3-4 ч.ч. студена вода (за разреждане)
Начин на приготвяне:
1. Направете сиропа като загреете водата и захарта в касерола, докато тя напълно се разтвори.
2. Докато чакате да стане сиропът, изцедете лимоните. За една чаша 4-6 лимона би трябвало да са достатъчни.
3. Изсипете сиропа и лимоновия сок в подходяща кана и добавете студената вода, като опитвате, за да си го нагласите на вкус. Приберете за 30-40 минути в хладилник. Сервирайте с лед и украса от лимонови резени.
Хавайско ласкателство
За по-добър вкус и цвят, използвайте червени и месести плодове. Папаята съдържат много от храносмилателния ензим папаин. Затова, този галещ небцето коктейл, е изключително добър за стомаха десерт.
Продукти:
– 1 ч.ч. ананас на парчета
– 1/2 ч.ч. парчета папая (обелена)
– 1/4 ч.ч. нектар от гуава*
– 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
– 1 ч.л. гренадин**
– лед
Начин на приготвяне:
Изсипете съставките в блендер и пасирайте до гладка смес. Сервира се веднага.
*Нектарът от гуава се предлага в повечето големи супермаркети като натурален сок.
**Гренадинът е червен сироп, овкусен със сок от нар, който се използва за придаване на наситен, ярък цвят на различни коктейли.
46,526 преглеждания