7 начина да разсеете лошото настроение на децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sad little girl

Когато детето ви е в лошо настроение няма как вашето да е добро. В такива моменти правите най-неочаквани завои от предварителните планове, с една-едничка цел – да върнете слънчевата усмивка отново на лицето му.

1. Похвалите вършат чудеса
Ако детето е изпаднало в мрачно настроение и виждате, че всеки момент ще се разплаче, потърсете причина да го похвалите за нещо. Може да е за най-незначителното нещо, което е направило. Това несъмнено ще го успокои и ще го накара да ви погледне и да ви дари с една усмивка.

2. Кажете му „Ти гониш!“
Има дни и часови отрязъци от тях, в които децата сякаш стават неуправляеми. Тези фази могат да продължат от няколко минути до няколко часа, като в повечето случаи децата изглеждат изтощени физически и емоционално и сякаш ей сега ще рухнат. В такива моменти колкото и неотложна работа да имате, оставете я за малко и му предложете да поиграете на гоненица. Ако има къде да потичате навън, още по-добре. Само след минути ще забележите как тонуса му се е възвърнал и то отново се смее.

3. Спрете и послушате
По-големите деца често се чувстват пренебрегнати и неразбрани. Това ги натъжава и разстройва. Улисани в ежедневните си задачи най-често ние самите сме причина за това. Понякога е достатъчно просто да спрем за няколко минути и да ги попитаме какво мислят и чувстват. Детето трябва да почувства, че вие сте там, до него, точно в този момент само и единствено заради него.

4. Неочаквано малко парти
Има деца, които са твърде социални и за тях най-голямото щастие и радост е да бъдат сред приятели и роднини, които добре познават и обичат. Тези деца ще са ви изключително благодарни ако ги взимате винаги с вас на събирания, излети и културни събития. Ако на хоризонта не се очертават такива, просто импровизирайте едно у дома. Те ще са щастливи.

5. Опечете си бисквити заедно
Сентенцията, че любовта на мъжа минава през стомаха, за децата важи, но с друга сила – доброто настроение се ражда в готвенето. Да участват в приготвянето на храната за повечето деца е истинско удоволствие и предизвикателство. Да пъхнат пухкавите си ръчички в тестово, да се напудрят с ванилия и пудра захар – какво по-весело от това? Е, след това за вас ще остане играта с прахосмукачката, но нали детето ще си е легнало с усмивка на лицето.

6. Автомивка за добро настроение
Щом колата може да заблести от чистота след едно измиване на автомивката, защо да не си измием и лошото настроение там. Няма начин веселите разноцветни четки, пяната и милионите водни струи да не заличат намусената детска физиономия. Децата ги възприемат като клоуни в цирк. Няма да усетите кога, но преди да сте излезли от тунела с четките – хлапето ви вече ще се смее с глас, сякаш някой го гъделичка. Само трябва да се разберете със служителите в автомивката, че се налага подобна процедура с терапевтична цел.

7. Дълбоко вдишване
Когато пътувате, особено ако е надалеч, децата се отегчават и много бързо настроението им спада, дори ако сте тръгнали към любимото им море. Тогава колкото и неразумно да ви се струва, свалете стъклото на прозореца и позволете на вятъра да развее косата му за няколко минутки и да отнесе със себе си лошото настроение . Ако дори е зима, бъдете сигурни, че краткия прилив на свеж въздух, няма да го простуди, а ще влее нова емоция, която ще ви позволи да шофирате спокойно в следващия час.Този трик е много отморяващ и ефикасен и не може да се сравни и с най-добрия климатроник.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,342 преглеждания

Comments are closed.