Вкусен козунак с плънка
Необходими продукти:
2 кг брашно
10 бр. яйца
500 г прясно мляко
125 г краве масло
500 г захар
1 ч.ч. олио
1 пак. мая за хляб
кората и сока на 1 лимон
за пълнежа:
счукани орехи
стафиди
мармалад
за намазване:
жълтък и захар за посипване на козунаците
Приготовление:
Маята се разбърква с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно до получаване на каша.
На топло се разбиват яйцата със захарта и разтопеното краве масло. Съединяв асе с втасалата мая, настърганата кора и сока от лимона, прибавя се пресятото и затоплено брашно и се месим козунака, като непрекъснато се топят ръцете в затопленото олио. Меси се до получаване на меко, пухкаво тесто с мехури. Оставя се на топло да втаса.
Обилно се намазват формите с мазнина, разделя се тестото на парчета и във всеки козунак се слага пълнеж. Козунака се реди във форми и още един път сеоставя да втаса. Щом се
надигне и изпълни две трети от формата, се намазва с разбит жълтък и поръсва със захар.
От козуначеното тесто могат да се направят руло, кифли, курабийки.
1,434 преглеждания