Храната може да е здраве. Или не?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

family-eating-healthy

Множество изследвания върху бебешкото хранене показват, че начинът, по който се храни едно дете от най-ранна възраст предопределя начина, по който то ще се храни и като възрастен. Ако като малко преяжда и свиква с неполезна храна, то има голям и напълно реален шанс да е позакръглено като възрастен.

Сигурно сте чували сравнението, че организмът на човека е като компютър, който се програмира от първия ден – каквато програма му се зададе в началото – такава продължава да действа и в по-късна възраст. Затова формирането на добри хранителни навици и вкусове на децата ни е от съществена важност за тяхното по-нататъшно развитие.
Към справянето с непълноценното хранене и затлъстяването, е логично да добавим и проблема с химизираните храни, които парадоксално – но факт, през последните десетилетия са обичайната ни храна. Вече си личи, че в този материал няма да сме само позитивни. Но това за съжаление се налага, ако искаме да обясним защо био храните са алтернатива за здравословно хранене.

Ще изброим няколко широко известни факта:

1. Конвенционалното земеделие и животновъдство се базират на използването на пестициди и хербициди, торове (вкл. и изкуствени), хормони, антибиотици, генно инженерство. Всички тези методи вече са с доказани вреди върху човешкия организъм.

2. Използването на антибиотици и хормони върху животните има за цел да ускори растежа и големината им и да съкрати цикъла раждане-клане.


Това е:

  • – Вредно за човека, защото го прави резистентен към самото лекарство, когато го приема при болест
  • – Е силно нехуманно, защото тези животни са отглеждани в тесни пространства и неестествени за тях условия. Това е нещо, което категорично не се допуска при био животновъдството.
  • – Освен хормони и антибиотици, животните в конвенционалното животновъдство са хранени с останки от себеподобни, което прави цикъла на предаване на болестите безкраен (това се смята за една от причините за епидемията Луда крава).
  • – Конвенционалното земеделие оказва съществени вреди върху почвата и околната среда, както и върху работниците, които са изложени на вредното влияние на торовете и химикалите в работата си.

Био земеделието и животновъдството от своя страна се базира на естествените и познати от векове начини за отглеждане на реколта и животни:

– ротиране на различни култури, които не изтощават почвата и й позволяват да се саморегулира.

– използване на живи организми – насекоми, червеи за прочистване от вредителите, заместващи торовете и химикалите.

– животните се отглеждат, следвайки техния естествен жизнен цикъл, без да бъдат инжектирани с хормони и антибиотици; не са отглеждани в тесни клетки.

– компостиране – обогатяване на почвата чрез естествено разлагане на органични хранителни отпадъци и остатъци от реколта.

Резултатът е, че био месото и риба не съдържат хормони и антибиотици. Плодовете и зеленчуците не са третирани с пестициди, хербициди и торове.

Затова нека се замислим следващия път, когато отидем в магазина дали да не изберем храна с био произход, чиято цена може да е по-висока, но не по-висока от нашето здраве и това на децата ни, което е безценно.


Материалът е написан с любезното съдействие на магазини Биомаг

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,140 преглеждания

Comments are closed.